Po celém Česku se rozezněly zvony na památku obětí atentátů v Paříži

Po celém Česku se úderem dvanácté hodiny rozezněly zvony kostelů. Jejich zvuk připomíná památku obětí teroristických útoků v Paříži, při kterých zahynulo 129 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostelní věž, odkud byly za 2. světové války zvony odvezeny do Německa

Kostelní věž, odkud byly za 2. světové války zvony odvezeny do Německa | Foto: Naďa Čvančarová

Katolické farnosti vyzval k uctění obětí útoků v Paříži předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka. Ten také teroristické útoky ostře odsoudil a vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech.

Kněze své diecéze k rozeznění zvonů vyzval například i biskup František Václav Lobkowicz. Prosí také věřící o modlitby za oběti násilí a jejich nejbližší.

Kardinál Dominik Duka dnes znovu připomněl, že zpravodajské služby už před lety upozorňovaly na možná rizika související s exodem uprchlíků.

„Když mnozí z nás jsme říkali pozor, musí se postupovat zodpovědně, tak jsme byli považováni za ustrašence, za sobce. Nyní vidíme, že tyto útoky jsou dílem i vyslaných spojek terorismu,“ řekl Duka.

Květiny a svíčky u francouzské ambasády

Před francouzskou ambasádou v Praze na Malé Straně jsou na chodníku stovky hořících svíček a tisíce květin. Lidé je sem nosí od včerejšího rána, aby uctili památku obětí teroristických útoků v Paříži.

Mezi květinami jsou nápisy ‚Je suis Parisien‘, nebo ‚Pray for Paris‘. Vlajky Francie i Evropské unie na Bukvojském paláci zůstávají na půl žerdi. Lidé se také podepisovali do kondolenční knihy.

Česká policie ostrahu francouzské ambasády posílila. Návštěvníky ale nijak speciálně neprohlíží a lidé mohou volně procházet.

Francouzský velvyslanec v Praze Jean-Pierre Asvazadourian v rozhovoru pro Český rozhlas všem za projevy solidarity poděkoval.

Květiny a svíčky za oběti teroristických útoků v Paříži | Foto: Filip Jandourek

Jana Čermáková, Pavel Sedláček, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme