Juncker: EU nesmí kvůli útokům v Paříži odmítat migranty. Sobotka nesouhlasí

Evropská unie by podle šéfa Evropské komise neměla kvůli útokům v Paříži měnit svůj přístup k řešení migrační krize. Jean-Claude Juncker to řekl po schůzce zemí G20 v turecké Antalyi. Země osmadvacítky by podle něj neměly začít odmítat uprchlíky. Juncker upozornil, že pachatele útoků v Paříži nejde srovnávat s běženci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

„Neměli bychom směšovat různé skupiny lidí, kteří do Evropy přicházejí. Ten, kdo je zodpovědný za atentáty v Paříži se nedá srovnávat se skutečnými uprchlíky, s lidmi na útěku a žadateli o azyl. Byl to zločinec, a ne uprchlík ani někdo hledající azyl.“

„Chtěl bych vyzvat ty, kteří by chtěli něco měnit na strategii řešení migrace, kterou jsme přijali, aby k tomu přistupovali se vší vážností a nepodléhali zjednodušeným reakcím.“ Českého premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku Junckerova slova zklamala.

„Já si myslím, že je co měnit. Zejména pokud jde o tlak na to, aby fungovaly vnější hranice Schengenu. Pokud jejich fungování neobnovíme, tak si jednotlivé členské země budou muset řešit bezpečnost samy,“ řekl premiér v České televizi.

Francouzští policisté našli další auto atentátníků, jedna skupina útočníků je zřejmě na útěku

Číst článek

Polsko dalo už včera najevo, že po pařížských útocích nevidí politickou možnost, jak splnit rozhodnutí EU o rozdělení uprchlíků podle kvót.

Také slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že útoky atentátníků v Paříži potvrdily "obrovská bezpečnostní rizika" spjatá s migrací.

Pavel Novák, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme