Piaristická knihovna v Příboře schraňuje na pět tisíc vzácných svazků

16. listopad 2015
Česko – země neznámá

Teologie, filozofie, historie, atlasy, zpěvníky, kroniky a lidové čtení, to vše se na severní Moravě dochovalo z dob působení piaristů v Příboře. Řeholní řád se věnoval dobročinnosti a vzdělávání. Dnes o sbírku téměř pěti tisíc vzácných rukopisů a tisků pečuje Muzeum Novojičínska v prostorách Piaristického kláštera.

Muzejníci o sbírku rukopisů pečují doslova v bílých rukavičkách. To proto, aby se knihám dostávalo co nejšetrnějšího zacházení, ale také z důvodů hygienických a zdravotních – kvůli ochraně před stoletým prachem.

Řád piaristů působil v Příboře od konce 17. století. Jeho knihovna obsahovala už tehdy pozoruhodné tituly. Psány byly latinsky, německy, hebrejsky, řecky a některé i česky. Knihy v té době představovaly nejen pro piaristy značný majetek. Když se proto na počátku 18. století proslýchalo, že Příbor zasáhnou selské války a vypalování klášterů, celá knihovna se z příborského kláštera převezla do bezpečí na nedaleký hrad Hukvaldy.

Středověké rukopisy i vzácné prvotisky

Do dnešních dnů se i přes ztráty způsobené několikerým dalším stěhováním knihovny dochovaly svazky jedinečné historické hodnoty. Mimo jiné středověké rukopisy, vzácné prvotisky nebo například obří Kosmografie z poloviny 16. století, která vyšla na svou dobu nezvykle v češtině a představuje souhrn veškerého tehdejšího vědění o světě a vesmíru.

Muzejníci se knih dotýkají zásadně v bílých rukavičkách

V depozitáři o knihy pečují odborníci, kteří postupně některé z nich restaurují. Kniha musí ale i po restaurátorském zásahu nést stopu času a vyprávět svůj letitý příběh. Přestože piaristická knihovna v Příboře běžně návštěvníkům přístupná není, badatele mají umožněné individuální studium.

Muzejníci navíc čas od času pořádají pro širokou veřejnost speciální prohlídky a čtení z vybraných historických knih. Muzeum v Příboře je jednou z poboček Muzea Novojičínska a na některou z jeho výstav se zájemci mohou vydat v úterý, čtvrtek nebo neděli.

autor: čan
Spustit audio