Soužití v Jeruzalémě není snadné, ale potřebujeme se, říkají mnozí Arabové i Židé

Už měsíc a půl trvá v Izraeli a na palestinských územích nová vlna násilí. Typickým prvkem jsou útoky mladých Palestinců nožem proti izraelským vojákům a civilistům. Od začátku října jim podlehlo 14 Izraelců. Mnohé z útočníků zastřelila na místě policie. Další mladí Palestinci zemřeli při protestech po zásahu izraelské armády. Palestinců přišlo o život přes 70. Některé útoky se staly i v Jeruzalémě, tedy ve městě, kde se oba národy neustále potkávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinec hází kameny na izraelské jednotky při střetech nedaleko hranic Izraele a Pásma Gazy

Palestinec hází kameny na izraelské jednotky při střetech nedaleko hranic Izraele a Pásma Gazy | Zdroj: Reuters

„Obě strany chtějí a hlavně potřebují žít spolu. Na soužití je závislé i hospodářství města. 95 procent pracovníků jeruzalémských hotelů jsou Arabové. Jediným Židem v hotelu je často sám majitel,“ říká Músa.

Pojišťovacího agenta Músu jsem oslovil na ulici v židovské části Jeruzaléma, a že je to Arab, jsem pochopil až mezi řečí. Nedůvěra mezi oběma komunitami podle něj se současnou vlnou násilí narůstá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá soužití Židů a Arabů v Jeruzalémě zjišťoval zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Teď se třeba potřebuju z pracovních důvodů sejít s jedním židovským zákazníkem v arabské části Jeruzaléma. Už čtyři dny se ho marně snažím přesvědčit, aby tam se mnou šel. Takže stejně jako se bojí Arabové, když jdou třeba se šátkem na hlavě do židovských čtvrtí, bojí se i Židé jít do částí arabských,“ popisuje.

Na Jaffské ulici, jedné z hlavních obchodních ulic západního, tedy židovského Jeruzaléma, pracuje v lékárně mladá Palestinka Nadín. Židovský majitel lékárny má jak židovské, tak i palestinské nebo ruské zaměstnance.

„Problémy rozhodně jsou. Já se docela bojím chodit sem do práce, protože jsem Arabka. Sice tu mám dobrý plat, ale taky mám strach. Chodím sem raději bez šátku. Člověk neví, co se může přihodit,“ vysvětluje Nadín.

Podle ní hrozí zvláště po útocích radikálních Palestinců odvetné akce židovských extremistů proti Arabům. Nadín sem dojíždí ze čtvrti Bejt Hanína, která je součástí takzvaného východního, tedy arabského Jeruzaléma.

Většina Palestinců pracuje v židovské části města

Arabové dnes tvoří více než třetinu obyvatel města. Jejich čtvrti Izrael fakticky anektoval v roce 1967 a zdejším Palestincům dal izraelské občanství. Drtivá většina z nich našla práci v ekonomicky rozvinutějším židovském Jeruzalémě. A židovské hotely, obchody či restaurace se už bez palestinské pracovní síly neobejdou.

„Myslím, že my Židé můžeme žít s Araby společně i nadále. Obě strany se teď ale musí opravdu hodně snažit. Já do východního Jeruzaléma chodím, hlavně do Starého Města a ke Zdi nářků. Takže zelenou linii překračuji. Strach trochu mám. Musíme to ale překonat, jinak nemáme šanci,“ myslí si jeruzalémská Židovka Ja'el.

Mnozí radikálnější Židé ale mají na budoucnost soužití s Palestinci v jednom městě jiný názor: „S Araby tu dohromady rozhodně žít nemůžeme, vždyť na nás útočí noži. Zrovna nedávno to byl 13letý kluk. Odkud měl ten nápad? Musejí jim to říkat ve škole, že mají zabíjet Židy, jsou takto vychovávaní. Dokud s touto špínou ve školách a v mešitách neskončí, žít spolu nebudeme,“ rozčiluje se židovský obyvatel Jeruzaléma Mani.

Mezi oběma komunitami je radikalismus okrajovým, ale křiklavým jevem. Většina Židů a Arabů tak zatím chápe, že se v bezmála milionovém městě navzájem potřebují.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme