Miladu Horákovou bude u sněmovny připomínat řečnický pult se skřivanem

Nevinnost a touhu po svobodě symbolizuje nový pomník Milady Horákové. Dnes v 15 hodin ho slavnostně odhalí na tzv. Pětikostelní náměstí nedaleko Poslanecké sněmovny v centru Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězem soutěže o návrh pomníku političky Milady Horákové, popravené komunisty, se stal sochař Josef Faltus

Vítězem soutěže o návrh pomníku političky Milady Horákové, popravené komunisty, se stal sochař Josef Faltus | Foto: Magdaléna Medková

„Je to řečnický pultík, za kterým stála u soudu. Na mikrofonu sedí ptáček-skřivánek. A to je Milada Horáková, která zmizela, změnila se v ptáčka a jde za svobodou, jako šla celý život. Je to silně symbolické,“ popisuje autor pomníku Josef Faltus.

Jeho návrh vybrala sedmičlenná porota složená z architektů, sochařů a zástupců Prahy 1. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše Faltusův návrh mezi ostatními vynikal.

„Je tam symbol, který si spojujeme s Miladou Horákovou – soudní ohrádka, za kterou stála a kde jsou mikrofony. S takovým nápadem přišlo víc soutěžících, ale vítěz to doplnil o malého ptáčka, který tam symbolizuje touhu po svobodě a i určitou nevinnost,“ říká Lukeš.

Pomník stál zhruba milion korun a je financován z veřejné sbírky Nadačního fondu Stránský.

Podoba návrh pomníku Milady Horákové od sochaře Josefa Faltuse | Foto: Magdaléna Medková

Milada Horáková | Foto: Český rozhlas

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme