NKÚ odhalil v rozpočtu ministerstva obrany nesrovnalosti ve výši 2,2 miliardy

Ministerstvo obrany chybovalo podle Nejvyššího kontrolního úřadu v zadávání veřejných zakázek. NKÚ kontroloval způsob hospodaření resortu s penězi na stravování, úklid a chod ubytoven a technickou ostrahu muničních skladů. Za tyto služby MO v letech 2009 až 2014 zaplatilo 5,3 miliardy korun, z nichž kontroloři prověřili 4,7 miliardy. Největší problémy kontrola zjistila u konkurzů na technickou ostrahu muničních skladů. Jde o víc než 2 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle NKÚ zadávalo ministerstvo obrany zakázky na technickou ostrahu muničních skladů účelově jedinému dodavateli v jednacím řízení bez uveřejnění, přestože podle NKÚ měly být soutěženy v otevřené soutěži.

„S tímto dodavatelem se také ministerstvo zavázalo, že od něj technologie pro ostrahu postupně odkoupí. Platilo je ale na splátky, přestože to zákon o majetku ČR zakazuje. Za tento majetek zaplatilo 1,6 miliardy korun z peněz, které na to nebyly určeny. V součtu ministerstvo v souvislosti s technickou ostrahou porušilo rozpočtovou kázeň ve výši 2,1 miliardy korun,“ uvádí mluvčí NKÚ Olga Málková.

Důsledky nefungujícího řízení se podle NKÚ projevily i při zadávání konkrétních veřejných zakázek u ostatních služeb. Ministerstvo například ve smlouvách na nákup stravy určilo počet porcí jídla, které měly dané vojenské útvary odebírat. Zároveň dohodlo, že, pokud útvar odebere nižší než nasmlouvaný počet porcí, cena jedné porce poroste.

„Podmínky byly tak nevýhodné, že v některých případech ministerstvo za porci zaplatilo až sedminásobek ceny. Ta se tak zvýšila z původních 39 korun na 266 korun. A to bez nákladů na suroviny. Nevýhodné služby využívalo ministerstvo několik let,“ píše NKÚ ve zprávě.

Chyby našli kontroloři i u všech kontrolovaných veřejných zakázek příspěvkové organizace Armádní Servisní, která se starala o zabezpečení a provoz armádních ubytoven.

Tato organizace nezařadila podle NKÚ do hodnocení veřejné soutěže jednu ze čtyř doručených nabídek. Jindy zase platila dodavateli nad rámec smlouvy, aniž prokázala, na co byly peníze skutečně použity.

Výdaje MO a ASPO* na zajištění služeb podrobených kontrole NKÚ | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme