Po útocích ve Francii zvyšují ostrahu v Temelíně i v nákupních centrech

16. listopad 2015

Jaderné elektrárny v Česku posilují ostrahu. Reagují tak na páteční útoky atentátníků v Paříži, po kterých zemřelo 129 lidí. Jihočeský Temelín je podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka standardně chráněn bezpečnostní agenturou i policií, přesto zde ostrahu posílili.

„Na jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany jsme zvýšili stupeň ochrany. Přijali jsme sérii opatření, která jsou pro podobné případy připravena. Jsme v úzkém kontaktu s bezpečnostními složkami, se kterými budeme koordinovat případná další opatření,“ doplnil Marek Sviták.

Policie České republiky také na jihu Čech zvyšuje ostrahu v místech, kde se pohybuje více lidí, například v nákupních centrech nebo na autobusových a vlakových nádražích.

O víkendu začali také Jihočeši vyjadřovat svou solidaritu s Paříží. Vlajky na půl žerdi stáhla mimo jiné českobudějovická radnice a krajský úřad. Lidé zapalovali svíčky pod vlajkou u Francouzské aliance na budějovickém náměstí, k pietě se připojila Jihočeská univerzita, Festival francouzské kultury v Nových Hradech upravil nedělní program. Minutu ticha drželi před zápasy volejbalisté Jihostroje a hokejisté Motoru.

V samotné Paříži je život po atentátech mnohem tišší, lidé omezili na doporučení státu vycházení z domů. Popsala to studentka Jihočeské univerzity Martina Provázková, která je ve Francii na studijním pobytu.

V době útoku byla doma. Od té doby třiadvacetiletá studentka téměř nevychází. „Moje čtvrť je trošinku tišší, protože bydlím na severu Paříže, což je arabská čtvrť. Vždycky to tu večer docela žije, lidé jsou v pivnicích a podobně, ale teď to bylo tišší,“ popsala.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio