Luboš Palata: Pařížské útoky byly i útokem na multikulturalismus

16. listopad 2015

Francie a s ní celá Evropa se po teroristických útocích ptají, co bude dál. Podaří se tzv. Islámskému státu vrazit klín mezi většinovou evropskou společnost a miliony muslimů, které tu žijí? Rozloží to Evropu, nebo se naopak hlavní lídři konečně rozhodnou pro jednotný postup, který by pomohl Islámský stát porazit?

„Evropa by měla z neřízeného proudu uprchlíků udělat tok řízený,“ uvedl v pořadu Pro a proti zpravodaj Mladé fronty DNES Luboš Palata.

Tedy nenechat lidi platit obrovské částky pašerákům, ale ty, kteří pomoc opravdu potřebují, přivážet z uprchlických táborů z Libanonu, Turecka a Jordánska, dodal.

„Evropa by měla především poskytovat pomoc na místě, aby podmínky v uprchlických zařízeních byly snesitelné,“ radí novinář.

Stejně tak není přípustné, aby Evropa ztotožňovala uprchlíky s teroristy. „Je tu ještě jedno nebezpečí, ke kterému je třeba se postavit stejně jako k Islámskému státu, a tím jsou radikální složky evropské společnosti: neonacisté, xenofobové, evropská ultrapravice,“ tvrdí Palata.

Cílem teroristů nebylo jen zabíjet, ale také rozklížit francouzskou multikulturní společnost, soudí novinář. „Ta je ve velkých městech Francie tak multikulturní, že si to my v Čechách neumíme představit.“

„Paříž funguje jako opravdu multikulturní město, a Pařížané si uvědomují, že toto zachovat je základ, jak se z této krize dostat s co nejméně ztrátami,“ vysvětlil Luboš Palata.


Palata: „Klid mezi většinovou společností a muslimskou menšinou je naprostým základem toho, aby Evropa fungovala dál. Nemůžeme dovolit krajním sílám většinové společnosti ztotožnění muslimů s terorismem v Paříži. Nemůžeme připustit, aby to přerostlo v útoky většinové společnosti vůči evropským muslimům.“

Ředitel Občanského institutu Roman Joch je zastánce toho, aby Evropa omezila islámskou imigraci a aktivněji kontrolovala své vnější hranice.


Joch: „Útoky v Paříži nejsou kriminalita. Evropa je dávno válce, je tu nepřítel, který dávno útočí proti naší společnosti. Nyní si evropský mainstream uvědomí, že jde o válečný akt, a minimu, ,které by mělo následovat, je odstranění hlavního symbolu islamistického radikalismu, kterým je tzv. Islámský stát.“

„Naprostá většina uprchlíků nejsou teroristé, ani radikálové,“ souhlasí. „Ale my prostě nemáme jistotu, že mezi uprchlíky počet radikálů bude nulový.“

A i kdyby všichni uprchlíci byl umírnění, je tu nebezpečí radikalizace jejich potomků, soudí ředitel.

„Vyplývá mi z toho i vojenský zásah na Blízkém východě, který by zničil tzv. Islámský stát a vytvořil bezpečné zóny, pro ty, kteří před hrůzami IS prchají,“ říká Joch.

Neměli bychom podlehnout nenávisti, ale také bychom měli být rozvážní, radí ředitel.

Ten rizika reakce evropských extrémistů z řad neonacistů a xenofobů chápe, ale srovnávat je a islamisty je zatím neudržitelné, reagoval na Palatovy výroky Joch.

„Islamistických útoků byla spousta, ale kolik bylo útoků ze strany evropských pravicových xenofobních extremistů? Osaměly vlk Breivik v Norsku, který navíc neútočil na muslimy, ale na sociálně demokratickou mládež,“ připomněl ředitel.

Podle něj obecně hrozí radikalizace Evropy extrémistický pravicovým směrem jen za určitých okolností.

„Například když odpověď evropských politiků vůči islamistům příliš slabá nebo pokud evropské elity budou příliš otevřené vůči islámským imigrantům, zatímco evropská populace upřednostňuje restriktivnější přístup,“ upozornil Roman Joch.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio