Země G20 chtějí extremistům zastavit pohyb a přísun financí

Hlavním tématem summitu skupiny G20 v Turecku se stal po pařížských útocích boj proti mezinárodnímu terorismu. Lídři dvacítky nejvýznamnějších ekonomik světa se shodli na nutnosti zpřísnit bezpečnost letecké dopravy. Kromě toho chtějí zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, omezit svobodu pohybu extremistů a zesílit boj proti teroristické propagandě na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavním tématem summitu G20 v Turecku byl boj proti terorismu

Hlavním tématem summitu G20 v Turecku byl boj proti terorismu | Zdroj: Reuters

V závěrečném prohlášení k terorismu vůdci velkých světových ekonomik zdůrazňují, že je zapotřebí posílit spolupráci tak, aby „řečiště, kterými proudí finance teroristům, vyschla“.

V dokumentu se také uvádí, že je nutné lépe kontrolovat hranice, aby se omezila sílící moc extremistů, kteří se po výcviku a účasti v bojích v zemích, kde je občanská válka, vracejí domů a představují teroristickou hrozbu.

Země G20 upozorňují, že „ústřední roli“ by v boji proti terorismu měla hrát OSN. Prohlášení dále vyzývá k posílení bezpečnosti letecké dopravy a k zintenzivnění boje proti teroristické propagandě na internetu. G20 se shodla i na větší spolupráci tajných služeb.

„Jednoznačně odsuzujeme veškeré teroristické činy, metody a praktiky, které nelze za žádných okolností ospravedlnit, bez ohledu na jejich motivy,“ píše se v textu. Terorismus nemůže být spojován s žádným náboženstvím, s žádnou národností, civilizací či etnickou skupinou, dodává se v textu.

ONLINE: Za útoky v Paříži údajně stojí Belgičan marockého původu. Policie pozatýkala desítky lidí

Číst článek

Lídři zemí skupiny G20 mluvili také o tom, jak ukončit vleklý konflikt v Sýrii, odkud pochází velká část migrantů proudících momentálně do Evropy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval před tím, aby se spojovalo riziko terorismu s migrační krizí.

Podle Turecka se ovšem neřešila případná pozemní vojenská operace v Sýrii. Dosavadní strategii leteckých útoků proti radikálnímu hnutí Islámský stát obhajoval na summitu i americký prezident Barack Obama.

Velký pozemní zásah v Sýrii by prý byl chybou a opakováním přešlapů z minulosti. Spojené státy by také podle Obamy měly více přispět k řešení migrační krize.

Země skupiny G20 | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme