Kancléřka Merkelová má po pařížských útocích podporu parlamentních stran

Informace o identitě jednoho z útočníků v Paříži zasáhla Německo, které díky vstřícné politice Angely Markelové přijalo nejvíc migrantů. Parlamentní strany se za kancléřku postavily a varují před ukvapenými kroky. Bezpečnostní úřady dosud nepovažovaly za pravděpodobné, že by takzvaný Islámský stát své lidi posílal mezi uprchlíky. Jeden z teroristů ale pravděpodobně přišel před několika týdny do Evropy právě s uprchlickou vlnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková kancléřka Angela Merkelová míří do Turecka, aby přispěla k omezení imigrační vlny, která stále více tíží Německo

Spolková kancléřka Angela Merkelová míří do Turecka, aby přispěla k omezení imigrační vlny, která stále více tíží Německo | Foto: European Parliament

Německé úřady jsou žádostmi o azyl zavalené. Z časových důvodů proto nemohou u statisíců případů dělat důkladné bezpečnostní prověrky.

Informace o identitě jednoho z pařížských teroristů zatím debatu o přijímání uprchlíků v Německu zásadně neovlivnila. Parlamentní strany zdůrazňují, že je třeba pečlivě rozlišovat mezi teroristy takzvaného Islámského státu a běženci, kteří před ním utíkají.

ONLINE: Policie identifikovala další atentátníky z Paříže. Dál pátrá po komplicích

Číst článek

Jediný výrazný výpad proti Merkelové podnikl bavorský ministr financí Marcus Söder. Kancléřku vyzval, aby se za svou uprchlickou politiku veřejně omluvila.

Slova ministra ale následně mírnil bavorský premiér a předseda vládní strany CSU Horst Seehofer, jinak také hlasitý kritik kancléřky. Prohlásil, že v tuto chvíli je důležité, aby byla vláda jednotná.

IS hrozí na videu dalšími útoky na své protivníky. Hlavně Spojené státy

Číst článek

S kroky Angely Merkelové nesouhlasí zvlášť konzervativní křídlo CDU i CSU.

„Neřekl bych ale, že by kancléřku nutili rezignovat nebo to plánovali a to i proto, že její kritici žádného kandidáta na kancléře nemají. Pozice Angely Merkelové je zatím pevná. Nicméně bude hodně záviset na tom, zda se jí podaří současnou uprchlickou krizi zklidnit,“ popsal situaci zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák.

Jeden z pařížských útočníků pravděpodobně přišel do Evropy před několika týdny přes Řecko. Zaregistrovali tam jeho otisky prstů. Dál pokračoval takzvanou balkánskou cestou. Měl u sebe syrský pas. Podle francouzských vyšetřovatelů se nejedná o originál, ale padělek vyrobený v Turecku.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme