Změny budou, ale chce to čas, říká k reorganizaci týmových tenisových soutěží nový šéf ITF

Velkou vlnu nadšení vyvolalo fedcupové finále v Praze. Skvělá atmosféra v libeňské hale těšila hráčky a možná také ovlivnila další rozhodování tenisových funkcionářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český fedcupový tým s trofejí v roce 2015 (ilustrační foto)

Český fedcupový tým s trofejí v roce 2015 (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Na turnaji mistrů v Londýně spousta hráčů i expertů na dálku žasla nad atmosférou pražského finále. Podobně okouzlena mohla být i nedávno, když Velká Británie hrála daviscupové semifinále. Stále existují důkazy pro to, že týmová soutěž fanoušky a tenisty baví i při současném herním systému, o kterém se v poslední době hodně mluví.

„Ta jejich vášeň a ohromná podpora je jedna z nejlepších věcí pro současný systém, kdybychom měli Final Four, jak zajistíme, abychom o toto nepřišli? Na druhou stranu bychom mohli propagovat víc tenis po celém světě, a to je zase dobrý důvod, abychom změny udělali,“ prohlásil teď v Praze nově zvolený šéf mezinárodní tenisové federace (ITF) David Haggerty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový předseda mezinárodní tenisové federace David Haggerty uvažuje o změnách v týmových tenisových soutěžích

Přestože ještě nedávno změny herního systému po vzoru jiných kolektivních sportů s finálovými turnaji celkem hlasitě podporoval. A nejen kvůli atmosféře a dějišti, ale také kalendáři, který mají tenisté hodně nabitý.

„Tenisový kalendář je opravdu dlouhý a nabitý. Fakt je, že se něco musí změnit. Máme kolem sebe až moc zraněných hráčů a hráček,“ myslí si tenisová legenda Martina Navrátilová.

Bývalá tenistka je velmi pyšná na současné postavení českých hráček a úžasnou éru pod týmovým kapitánem Petrem Pálou. Sama ví, jak náročné je pro hráče kloubit individuální kariéru s tou týmovou, která je navíc neživí. I proto nový šéf ITF Hagerty teď volá spíš po větším přílivu peněz pro daviscupové i fedcupové soutěže.

„Mým cílem je spíš přesvědčit každého hráče a hráčku, aby byli ochotni hrát Davis Cup a Fed Cup každý rok, jako nastupují na grandslamech,“ říká David Haggerty.

Ten teď bude sbírat všechna pro a proti k případným změnám v týmových soutěžích. Zároveň ale prozradil, že to nějakou dobu potrvá. Zcela jistě to nebude příští rok a reálný prý není ani rok 2017.

„V průběhu příštího roku určitě žádné změny neproběhnou,“ potvrzuje česká tenistka Lucie Šafářová, která má jako členka hráčského výboru WTA o kalendáři přehled.

Jaroslav Plašil, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme