Kandidát na ekvádorského prezidenta se usadil v Evropě. Češi jsou jihoameričtí Evropané, tvrdí

17. listopad 2015

Některé příběhy opravdu vydají na jihoamerickou telenovelu a osud bratrů Guerrerových je toho důkazem. Oba dva utekli z policejního obklíčení z Quita, hlavního města Ekvádoru, přes Andy se dostali do Kolumbie a požádali o politický azyl v Česku.

Bývali bohatí a úspěšní bratři, než se zprotivili prezidentovi země. Jeden z nich si dovolil kandidovat v prezidentských volbách a hájil opoziční aktivisty. Jednoho dne proto do jejich kanceláří naběhlo policejní komando. Bratrům se ale díky přátelům podařilo utéct. Starší se jmenuje Pablo Guerrero a mladší José Guerrero. Po útěku se několik let neviděli a potkali se teprve v Česku, kde získali politických azyl.

Tmavovlasý čtyřicátník v brýlích drží v jedné ruce cigaretu, ve druhé šálek černé kávy. Od pohledu přemýšlivý muž a vášnivý diskutér – typický jihoamerický intelektuál. José Guerrero žije už pátým rokem tisíce kilometrů od své vlasti. „Doma jsem nechal všechno, stát mi zabavil firmu, přišel jsem o přátele, o své staré rodiče, o svoji kulturu. Ale musel jsem utéct, jinak bych byl už mrtvý nebo ve vězení,“ vysvětluje.

V Česku bratry až na několik znalců jihoamerické politiky nikdo nezná, ale v rodném Ekvádoru patří mezi nejvýznamnější disidenty a jejich spor s prezidentem, útěk a azyl v Česku patřily v jihoamerických médiích mezi důležité události. „Můj otec je neustále sledovaný, poslouchají jeho telefon, pokoušejí se mu sebrat právnickou licenci, stále mu otravují život,“ dokládá José.

Čtěte také

Protestovali proti režimu. Teď jsou stíháni za terorismus

Existuje pár témat, o kterých José nechce mluvit. Jsou to detaily útěku, jeho žena a malý syn, kteří také žijí v Česku, a některé aktivity související s opozicí v Ekvádoru. José se bojí, že by to ekvádorské úřady mohly využít k diskreditační kampani. „Velvyslanec Ekvádoru v Německu dokonce několikrát přijel do Česka a žádal ministra zahraničních věcí, aby mě vrátili do Ekvádoru,“ přibližuje.


Jihoameričané žádají o politický azyl v Česku výjimečně
Kromě bratrů Guerrerových to byli tři členové jejich rodiny, dále jedna z nejvýznamnějších jihoamerických disidentek a zakladatelka sdružení Dámy v bílém (na obranu žen a matek disidentů) Tamara Suju z Venezuely a jeden žadatel z Mexika.
Jiným případem jsou Kubánci, těch získalo azyl několik desítek, což souvisí s českou podporou lidských práv na Kubě. Azyl také získala skupina Kubánců ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Případ obou bratrů podrobně sledoval i vedoucí české redakce Radia Praha Freddy Valverde, původem je z Kostariky. „Protestovali proti režimu a jsou stíháni za terorismus,“ tvrdí tento novinář.

José Guerrero pracoval mimo jiné i jako velvyslanec Ekvádoru v Holandsku, odtud jezdil velmi často na víkendy do Česka, má tady přátelé, obchodní kontakty a hlavně měl dlouhodobé vízum. Proto požádal o azyl právě v Česku.

Češi důvěřují v demokracii, to je dědictví Václava Havla

„Česko je nejlepší země k životu v Evropě. Někdo možná řekne, že ne. Ale věřte mi, Češi jsou skvělí lidé. Připadají mi jako jihoameričtí Evropané ovšem s německou technologií. A myslím, že lidé důvěřují v demokracii, to je dědictví Václava Havla. Tohle je nejsvobodnější země v Evropě,“ tvrdí José.

José a Pablo berou politický azyl v Česku jako dočasné útočiště. Stále se snaží pronikat přes sociální média mezi ekvádorské čtenáře a také voliče. Čekají na změny poměrů a Pablo Guerrero chce znovu kandidovat na prezidenta Ekvádoru.

autor: lsm
Spustit audio