Běženci v Gabčíkovu odsoudili pařížské útoky. Sýrie čelí IS už dlouho, upozornil jeden z nich

„Od tohoto strašného teroru se distancujeme. Tohle není islám, který ctíme," komentovali masakr v Paříži uprchlíci žijící na jihu Slovenska. V Gabčíkovu zhruba 500 běženců, převážně Syřanů, čeká na vyřízení žádosti o azyl v Rakousku. V zařízení jsou ubytovaní pouze dočasně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci | Zdroj: Reuters

Teroristické útoky v Paříži jsou mezi běženci v Gabčíkovu hlavním tématem. Dozvěděli se o nich se zpožděním. Nemají totiž k dispozici televizi ani internet, upozornil pan Mustafa.

O situaci ve francouzské metropoli jim tak po telefonu řekli přátelé. Chování teroristů jednoznačně odsuzují a bojí se, že negativní pohled Evropanů na islám a muslimy se ještě více vyhrotí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrští uprchlíci se bojí, že pařížské útoky negativně ovlivní pohled Evropanů na muslimy. V Gabčíkovu s nimi mluvil Petr Vavrouška

Obavám lidí po útoku na nevinné civilisty v Paříži rozumí. Že je strach opodstatněný, uznal i 23letý syrský student ekonomie Hamzeh. Rád by ale vzkázal jednu důležitou věc:

„Vím, že vraždění v Paříži ovlivní pohled na uprchlíky v celé Evropě, ale zároveň doufám, že si Evropané uvědomí, před čím řada běženců ze Sýrie utíká. Jak krutý takzvaný Islámský stát je. A že my Syřané čelíme podobnému terorismu už velmi dlouho," zdůraznil.

ONLINE: Policie identifikovala další atentátníky z Paříže. Dál pátrá po komplicích

Číst článek

Běženci, kteří jsou dočasně ubytovaní v Gabčíkovu v zařízení patřícím Slovenské technické univerzitě, se můžou volně pohybovat po obci. Areál tábora není nijak oplocený.

Místní si už na stovky Syřanů zvykli. A ti zase věří, že se to nezmění ani po masakru v Paříži. Stále se totiž spekuluje o tom, že jeden z teroristů měl u sebe syrský pas. Zatím není jasné, jestli pravý, nebo falešný a jestli přišel do Evropy nedávno s migrační vlnou.

Řada světových kapel kvůli událostem v Paříži ruší nebo odkládá své koncerty

Číst článek

„Zatím neexistuje důkaz, který by jasně potvrdil, že šlo o syrského uprchlíka. Samozřejmě se o této možnosti bavíme od rána do večera. Je to pro nás citlivé téma," řekl Hamzeh.

Bojí se, že do masy migrantů se mohli infiltrovat velmi nebezpeční jedinci. „Navrhuji, aby bezpečnostní složky vedly velmi podrobné a důkladné pohovory s žadateli o azyl. Aby každého prověřili zkušení psychologové," dodal.

Už za měsíc by se Syřané žijící v Gabčíkovu měli dozvědět, jak jejich žádosti o azyl posoudily rakouské úřady.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme