Bývalá věznice v Brně na Cejlu se otevřela veřejnosti. Přístupné byly i cely smrti

Brněnská věznice na Cejlu se dnes po letech na krátkou chvíli otevřela veřejnosti. I když má bohatou historii, většina si tento významný objekt spojuje hlavně s některými jmény politických vězňů z 50. let. V areálu se při příležitosti oslav výročí sametové revoluce uskutečnily dvě komentované prohlídky. Pro zájemce je připraven i večerní doprovodný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

„Připomínáme symbol data, to znamená boj za svobodu a demokracii, přímo v autentických místech, kde nesvoboda byla, jak během protektorátu, tak po roce 1948," popsal místostarosta Sokolu Brno I Michal Doležel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na krátkou chvíli se veřejnosti po letech otevře bývalá věznice v Brně na Cejlu. Je spojována hlavně s některými jmény politických vězňů z 50. let

„Jsou zde dodnes různí žijící svědci, političtí vězni 50. let, kteří na to vzpomínají a kteří se během dvou prohlídek budou návštěvy věznice také účastnit a dělit se o svoje svědectví,“ dodal Doležel.

V rámci komentovaných prohlídek se návštěvníci mohli podívat se třeba do vězeňské kaple nebo do takzvaných cel smrti, které od 50. let zůstaly v nezměněné podobě.

„Takovou zajímavostí v rámci cel smrti, kam byli vězni umisťovaní většinou noc před popravou, je to, že jsou tam vyškrábány nápisy, ať už modlitby, vzkazy domů a tak dál,“ doplnil Doležel.

Celá akce dne otevřených dveří ve věznici na Cejlu je vyvrcholením projektu Rok smíření, který organizačně zaštiťuje brněnské turistické a informační centrum. Že si projekt nekladl malé cíle, potvrdil koordinátor Roku smíření Jiří Mottl:

„Celý projekt se snažil vůbec se nepolitizovat. Smyslem bylo zahrnovat do toho opravdu všechny akce, které se nějakým způsobem věnují tématu ať už druhé světové války, nebo co jí předcházelo, nebo také to, co mělo nést důsledky, třeba až do 50. let. Přestože názory na minulost jsou rozdílné, všechny dramaturgicky hodící se pořady jsme prostě zařadili.“

Helena Poláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme