Sedmnáct amerických států chce zastavit příjem uprchlíků ze Sýrie

Teroristické útoky v Paříži rozpoutaly debatu o uprchlících i ve Spojených státech. Několik guvernérů chce zastavit příjem uprchlíků ze Sýrie. Důvodem jsou podle nich bezpečnostní obavy. Prezident Barack Obama předtím zemi vyzval, aby naopak běžencům pomáhala intenzivněji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci | Zdroj: Reuters

Michiganský guvernér Rick Snyder ohlásil, že až do přehodnocení bezpečnostních dopadů zastavuje příjem nových běženců. Stejný krok ohlásilo i 16 dalších amerických států včetně Alabamy, Texasu, Floridy či Louisiany.

Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo pochyby ohledně legality takového kroku. Prezident Barack Obama předtím varoval, že zabouchnout uprchlíkům dveře před nosem by bylo zradou amerických hodnot.

Proti přijímání běženců se vyslovilo několik republikánských prezidentských kandidátů. Jejich demokratičtí rivalové naopak vyzvali k přijetí více než deseti tisíc běženců, jak stanovila vláda.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme