U Hrádečku na Trutnovsku lidé zapalovali svíčky. Vzpomínali na revoluci i Václava Havla

Události spojené se 17. listopadem 1989 si dnes připomínali lidé v malé vesničce Hrádeček nedaleko Trutnova. Právě v podhůří Krkonoš měl chalupu první porevoluční prezident Václav Havel. Ještě před Sametovou revolucí se tam setkával s ostatními disidenty. Vchod na chalupu dnes zdobily svíčky a květiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé dnes vzpomínají i na bývalého prezidenta Václava Havla. K jeho chalupě Hrádeček přináší květiny

Lidé dnes vzpomínají i na bývalého prezidenta Václava Havla. K jeho chalupě Hrádeček přináší květiny | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Zapálit svíčku a zavzpomínat na Václava Havla sem přišla i Eva Součková z pět kilometrů vzdáleného Trutnova.

„Chtěli jsme si připomenout památku Václava Havla. Je potřeba si připomenout postavy Sametové revoluce. Vzpomínat a pořád mít na paměti, že je potřeba bojovat za správnou věc,“ vysvětluje Součková, proč přišla.

Právě ve stodole zdejší chalupy v době totality měla koncert například kapela Plastic People of the Universe. Na prvního českého prezidenta tady lidé z okolí stále hodně myslí.

„Postava Václava Havla se Trutnovem stále hodně prolíná. Ať už je to pivovar nebo nějaká setkání, máme tady festival. Jeho odkaz tady stále je,“ dodává Eva Součková.

Václav Havel sem jezdíval od roku 1967 a na chalupu se vracel i po Sametové revoluci. Takhle o Hrádečku pro Český rozhlas mluvil v roce 2004:

„Léta jsme to tady přestavovali, upravovali a já jsem tady toho mnoho napsal, mnoho jsem tu prožil. Nejrozmanitější setkání zde byla, důležité disidentské věci se tu děly. Ten dům má svoji historii. Cítím to jako svůj existenciální domov, jako místo se kterým jsem do značné míry srostlý.“

Na chalupě na Hrádečku strávil bývalý prezident poslední dny života. Výročí 26 let od začátku Sametové revoluce si zde dnes připomněli i Havlovi nejbližší sousedé.

„Byl tady na Hrádečku. Když se dozvěděl, že se to tam vaří, tak hned mazal zpátky do Prahy. To byl ukrutně vzdělanej člověk. Byl strasně slusněj,“ vzpomíná na prvního porevolučního prezidenta soused Vladimír Pechan, který se dodnes o okolí chalupy stará.

Ondřej Vaňura, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme