Hyndráková, Kovářová, Tvarožek, Wellemín. Ceny Paměti národa dostali odpůrci nacismu

Vůle, vytrvalost, statečnost a odpor vůči nacismu, to jsou vlastnosti, které spojují letošní čtyři laureáty Cen Paměti národa – Annu Hyndrákovou, Lýdii Kovářovou, Branislava Tvarožka a Viktora Wellemína. Ceny už pošesté udělovala nezisková organizace Post Bellum. Slavnostní večer se odehrál v pražské Státní opeře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny paměti národa (ilustrační foto)

Ceny paměti národa (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Anna Hyndráková je ročník 1928. Jako čtrnáctiletá – tehdy ještě s příjmením Kovanicová – se dostala s rodiči a dalšími Židy do transportu. Nejprve je nacisté odvezli do Terezína, pak do Osvětimi. Tam přišla o celou svou rodinu.

„Šla jsem s kamarádkou po lagerstrasse a ona mi říkala: Tak zítra. Když ti sedne saze na nos, tak jsem to já,“ vzpomínala pro projekt Paměť národa Anna Hyndráková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání Cen Paměti národa v pražské Státní opeře přiblížil reportér ČRo L. Smatana

Ta o svých zkušenostech vypráví i na přednáškách, které organizuje. „Lidi se mě ptají, jestli jsem potkala Mengeleho, na to já odpovídám, že se nám nepředstavovali,“ poznamenala.

Kromě přednášek organizuje Anna Hyndráková výstavy, které se zabývají koncentračními tábory.

Další z oceněných je Lýdia Kovářová – rozená Kordíková. Ta zase spolu s rodinou pomáhala partyzánům za Slovenského národního povstání i po jeho potlačení v roce 1944.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cenu Paměti národa převzal i válečný veterán od Tobruku Viktor Wellemín. Mluvil s ním reportér ČRo L. Smatana

I Branislav Tvarožek pomáhal s odbojem, k němuž se přidal po vypuknutí Slovenského národního povstání. Sháněl jídlo pro partyzány a díky znalosti němčiny se mu k nim podařilo dostat i šest a půl metráku trhaviny.

Viktor Wellemín zase proti nacistickému Německu a jeho spojencům bojoval jako voják. Třeba u Tobruku nebo ve francouzském přístavu Dunkerque.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme