Musíme se o břemeno podělit. Všichni uprchlíci nemůžou jet do Německa, tvrdí Frans Timmermans z Evropské komise

Fotky lidí spících na hranicích nebo namačkaných na nafukovacích člunech a statistiky utonulých – to je realita, která zřejmě vypovídá o nepřipravenosti Evropské unie na příchod uprchlíků ze Sýrie a některých afrických států. Sám místopředseda Evropské komise Frans Timmermans uznává, že by se migrační krize dala zvládnout lépe.

„Systém a pravidla, která platí, pocházejí z doby, kdy jsme podobnému tlaku čelit nemuseli,“ připomíná však v rozhovoru se zahraničním redaktorem Pavlem Novákem. I dublinská pravidla podle něj vůbec nepředpokládají, že za tak krátkou dobu přijede do jediné země takové množství lidí, jako se tomu v poslední době stalo.

Uznává tak kritiku Evropské unie za pomalou reakci, ale současně připomíná, že bude lepší podívat se do budoucnosti. „Musíme hledat řešení. Jsou komplikovaná, musíme je však zavádět rychle,“ připomíná. Míní především lepší ochranu hranic, rychlejší vracení lidí, kteří nemají nárok na azyl, i systém přerozdělování migrantů ze zemí, do kterých jich přijelo příliš velké množství. „Může se to povést, když budeme postupovat společně, jako Evropané,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Člověk prchající před válkou má podle Franse Timmermanse právo na mezinárodní ochranu, ale ne na výběr země, kde ji najde. To je také podle něj důvod pro zavedení kvót. „Musíme se o břemeno podělit a uprchlíci nemají na výběr,“ domnívá se a připomíná, že jde samozřejmě o lidské bytosti, jimž příbuzní poradili, aby vyrazili do Německa, ale, jak podotýká, pokud hledají azyl, musejí ho přijmout v zemi, která jim ho poskytne. „Statut uprchlíka nedává právo jet automaticky do Německa. Takhle to nefunguje,“ odmítá.

Pavel Novák a Frans Timmermans

Odmítá také návrhy na uzavření hranic. „Je to nereálné a nepřípustné,“ myslí si. Současně zdůrazňuje, že politici musejí ukázat reálnější způsoby řešení situace. „Ale lidé musejí vidět, že jsou funkční,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pan , šše
Spustit audio