Nepálci se připravují na zimu. Bydlí ale v boudách z vlnitého plechu a igelitu, přibližuje Jaromír Marek

19. listopad 2015

Někdy se stane, že hostem Radiožurnálu je „domácí“. V takové chvíli přijde do studia například zahraniční redaktor Jaromír Marek a vypráví o dění v Nepálu, který se vzpamatovává z květnového ničivého zemětřesení.

A od té doby se život Nepálců příliš nezměnil – podle slov Jaromíra Marka většinou žijí v přístřešcích sesbíraných ze zbytků původních domů. „Mají budku, často z vlnitého plechu, z igelitových plachet nebo ze štípaného bambusu,“ popisuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Do podobných domků během letních monzunů pršelo. Jenže teď se blíží zima a příbytky se nedají vytopit. „Na 12 nebo 15 metrech čtverečních žijí tři generace,“ připomíná Jaromír Marek náročné životní podmínky Nepálců.

I těmto lidem jste přispěli ve sbírce Pomáhejte s námi Nepálu. Pomoc na místě dnes komplikuje především doprava, respektive nedostatek pohonných hmot, s nímž se Nepál potýká. Situace na místě je podle Jaromíra Marka poměrně nepřehledná. „Z Indie do Nepálu nepřichází od 23. září zboží, především pohonné hmoty. Nepálci vám budou říkat, že jde o blokádu ze strany Indie. Indové zas budou mluvit o místních půtkách,“ vysvětluje.

Čtěte také

Zimu Nepálci podle všeho zvládonou. „Mají v sobě obrovskou sílu a optimismus,“ konstatuje Jaromír Marek, který popisuje ženu, jež přišla o všechno a bydlí s příbuznými daleko od zničeného domova. „Usmívala se, jako by se jí to netýkalo,“ dodává.

Nepálská vesnice Selang, jedno z míst kam putuje pomoc ze sbírky Českého rozhlasu. Na snímku paní Suna Maja

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio