Hollande varoval před rozdělením společnosti. Výjimečný stav rozšířil do zámoří

Francouzský prezident Francois Hollande zopakoval, že jeho země je odhodlaná zničit teroristické sítě doma i v zahraničí. Rozšířil proto výjimečný stav, slíbil posílit policii, soudy i samosprávy. Varoval také před vytvořením atmosféry rozdělení společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francoise Hollande při projevu ke starostům

Francouzský prezident Francoise Hollande při projevu ke starostům | Zdroj: Reuters

Hollande v proslovu ke shromáždění francouzských starostů zopakoval základní cíle jeho strategie proti teroru a extremismu, které představil už v pondělní řeči v parlamentu.

Dnes Hollande zdůraznil, že na mezinárodním poli bude usilovat vedle diplomatického řešení konfliktů o vytvoření co nejširší vojenské koalice proti nejsilnější teroristické skupině současnosti, Islámskému státu. A Francie by v té koalici měla hrát zásadní roli.

V nejbližší budoucnosti kvůli tomu Hollande navštíví amerického prezidenta ve Washingtonu a ruského v Moskvě.

„Musíme zformovat obrovskou koalici. Ne všechny země mají stejné zájmy, stejné koncepce a nemají nutně stejné spojence. Ale důležité je se sjednotit ke zničení Islámského státu, který je schopen zaútočit na jakýkoliv stát,“ uvedl francouzský prezident.

Dočasné omezení svobody

Hollande mimo jiné uvedl, že rozšířil výjimečný stav i na zámořské oblasti. Výjimečný stav umožňuje hlavně domovní prohlídky a zatýkání podezřelých bez soudního povolení. Dnes večer předloží vláda parlamentu návrh na prodloužení výjimečného stavu na tři měsíce.

Prezident přiznal, že toto opatření je určitým omezením svobody, je to ale prý nutné k dokončení boje s radikalismem, který trvá už několik let. V rámci toho boje Hollande slibuje posílit policii, soudy, celní správu a financemi také města a obce.

„Každý den bojujete za to, aby naše rozdíly nebyly naším rozdělením. Islámský stát chce na našem území svými vraždami, svým jedem vytvořit atmosféru podezírání, stigmatizace, rozdělení. Nesmíme tomu podlehnout,“ zdůraznil Hollande.

Podle něj udělá jeho vláda maximum pro navrácení dočasně omezených svobod a také pro udržení tradičního charakteru Francie jako země kultury, sportu, radosti ze života a vstřícnosti k uprchlíkům.

ČRo, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme