Místo pláže zdymadlo. Starostové obcí u Berounky si splavnění řeky nepřejí

18. listopad 2015

Starostové deseti měst a obcí na dolním toku Berounky protestují proti záměru státu pustit na řeku turistické lodě. Plán splavnění řeky je ale už roky daný zákonem. Samosprávy se teď chtějí obrátit i na poslance, kteří by se zasadili, aby myšlenka z české legislativy úplně zmizela.

Starosta sedmitisícových Černošic Filip Kořínek za Věci Černošické označuje možné budoucí splavnění řeky za katastrofu. Tam, kde je teď mezi Černošicemi a Všenory pláž, v létě polehávají lidé a hrají si děti, by totiž podle roky starého plánu státu bylo zdymadlo.

„Berounka je krásná svým přírodním charakterem a splavnění pro lodě by znamenalo vybudování zdymadel u každého jezu, prohloubení koryta tak, aby to bylo sjízdné a to je věc, která by řeku naprosto zničila,″ vysvětluje Kořínek. Vizi označuje za katastrofu.

Starosta nedalekých Řevnic Tomáš Smrčka za Hnutí Ano zase upozorňuje, že plán nutně počítá s velkým zvýšením hladiny, a toho se ve městě, kde neregulovaná řeka často hrozí povodněmi, bojí.

„Po zkušenosti s povodněmi v roce 2002 a 2013 je jasné, že by hladina stoupla ještě víc a zasažených objektů by bylo také víc než dneska,″ domnívá se.

Vize do budoucnosti

Ministerstvo dopravy ale města uklidňuje, že bagry a nákladní auta břeh Berounky v nejbližších dvaceti, třiceti letech neobsadí. Mluvčí resortu Tomáš Neřold říká, že jde o výhled do daleké budoucnosti.

Ministerstvo má podle něj k dispozici analýzy, podle kterých by zvýšení turistického ruchu přineslo okolí ekonomické výhody. Že by šly záměry splavnění proti stavbě protipovodňových opatření, resort odmítá.

„My určitě nechceme přírodní lokalitu poškodit, vždyť tohle území je skutečně krásné. Nicméně chceme do budoucna zachovat potenciál toho, aby se na řece mohla provozovat rekreační plavba,″ argumentuje Neřold.

Starostové na dolním toku Berounky teď přesto chtějí začít oficiálně vyjednávat s některými poslanci, kteří by mohli navrhnout legislativní změnu tak, aby stát od záměru úplně ustoupil.

Mimo jiné i proto, že kvůli němu musí obce neustále s možností počítat, a tak třeba lávky či mosty musí stavět s velkou výškovou rezervou. A to se prodražuje.

Spustit audio