Basketbalová legenda Ladislav Sokolovský zúročuje v roli trenéra své bohaté hráčské zkušenosti

Ladislav Sokolovský patří mezi české basketbalové legendy. Získal jedenáct domácích titulů. Z pozice kapitána šéfoval národnímu týmu, poslouchaly ho nymburské hvězdy a poslední tři roky spoluhráči v Opavě. Po uplynulé sezóně se ale rodák z Přerova v 37 letech s aktivní kariérou rozloučil. Vrátil se do Nymburka, kde předává zkušenosti nejmladším adeptům basketbalového řemesla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Sokolovský

Ladislav Sokolovský | Foto: David Kubíček

„Ne všem českým hráčům se povedlo hrát Eurocup, VTB ligu, Adriatickou ligu a podobně. Takže vzpomínky jsou to krásné. A kdybych tu byl sám, tak by možná i ty slzy byly,“ vzpomíná na svá nejlepší léta Sokolovský.

Nabídku na působení ve středočeském klubu měl prakticky od okamžiku, kdy klub z města ležícího na řece Labi opouštěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Sokolovský v roli trenéra nymburské mládeže

„Myslel jsem si, že ještě na českou basketbalovou ligu mám. Ještě dva roky jsem pokračoval a vždy po sezoně jsme si s ředitelem klubu sedli a bavili jsme se o tom, jestli se vrátím, nebo ne. A myslím, že zranění moji hráčskou kariéru ukončila a dovolila mi vrhnout se na kariéru trenéra,“ dodává Ladislav Sokolovský.

Samotný trénink už nymburská ikona vedla v hale Komenského. V místě, kde vlastně začala cesta dnes nejlepšího českého klubu na výsluní.

„Ještě když jsem hrál za Opavu, tak si pamatuju několik bitev, které jsme tady v tělocvičně odehráli. V hlavě mi zůstala finálová série, ve které jsme nakonec s Opavou vyhráli 4:3. Zvítězili jsme tady třikrát, zkrátka série, na kterou se nezapomíná. Je škoda, že teď Nymburk nemá moc v české lize konkurenci,“ lituje dominance jednoho klubu nymburský trenér.

Ladislav Sokolovský občas zvýší na své svěřence hlas, ale jinak je na ně většinou až moc hodný. Vnímají trenéra jako obrovskou basketbalovou osobnost. A sám Sokolovský se může rozhovořit o tom, který trenér nejvíc ovlivnil jeho hráčskou kariéru.

„Nejvíc mi myslím dal Miroslav Pospíšil, který mě vedl první tři roky mé profesionální kariéry v Brně. Rozhodně to s ním nebyla pohoda, hodně křiku a podobně. Ale myslím, že mi to dalo strašně moc, umět se s tím poprat,“ říká Ladislav Sokolovský.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme