Dohoda o volném obchodu mezi EU a USA nebude dřív než v polovině příštího roku

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy letos hotová nebude. Příprava dokumentu, který má odstranit byrokracii, cla a další omezení v obchodu mezi Evropou a Amerikou, potrvá minimálně ještě několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plánovaná dohoda o volném obchodu mezi USA a EU podle Evropské komise nepovede ke snížení ochrany pracujících (Ilustrační foto)

Plánovaná dohoda o volném obchodu mezi USA a EU podle Evropské komise nepovede ke snížení ochrany pracujících (Ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Příprava dohody je zhruba v polovině. Po jedenáctém kole předávání nabídek jednotlivých částí smlouvy mezi Evropou a Spojenými státy, jsou hotové návrhy na odstranění cel, obchod se službami nebo podobu veřejných zakázek. Sporná témata se odkládají nakonec.

„Nejcitlivější otázky jsou veřejné zakázky, kde mají USA zákon, který upřednostňuje místní výrobce, a naopak je tu velký zájem EU dostat se na americký trh,“ říká za ministerstvo průmyslu a obchodu Lucie Vondráčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jsou daleko vyjednavači dohody o volném obchodu mezi EU a USA, zjišťovala Věra Masopustová

Ještě nedávno byly už navržené části dohody transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) tajné. Pak se ale některé objevily v německých médiích a snesla se vlna kritiky. Kvůli ní se už změnil například návrh na řešení případných sporů mezi státem a investorem. Původně to měli dělat obchodní právníci ze země žalující korporace.

„V novém systému se uvažuje o zřízení permanentního orgánu, který by měl podobu soudu a který by vycházel z toho, jak fungují soudy mezinárodní a národní,“ popsal Dragomir Iliev z týmu právníků, který tuto část dohody pro Evropskou komisi připravuje.

Dohoda má spoustu odpůrců. Ti se obávají, že si Spojené státy prosadí například své normy na kvalitu potravin, které jsou podstatně mírnější než ty evropské. A objevují se i další výhrady.

Dohoda TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je navrhovaná smlouva o volném obchodu mezi USA a EU. Má být obdobou již existující Dohody o pacifickém partnerství, kterou má USA s asijskými zeměmi. Jednat se o TTIP začalo už v roce 2013.

„Povolení chemikálií, které jsou v Evropě zakázány nebo snižování evropských norem. Můžeme diskutovat o tom, jestli je evropský systém dobrý, ale nejdřív bychom si měli vést diskusi v EU a teprve pak to dávat do dohody,“ říká Ondřej Profant z České pirátské strany, která proti TTIP dlouhodobě vystupuje.

Česká vláda ale transatlantickou dohodu podporuje. Prosadit chce například zrušení cel pro automobilový nebo chemický průmysl. Důležitá je ale pro ni podle Lucie Šestákové z úřadu vlády i ochrana spotřebitele.

„Jedna z podmínek EU je udržet standardy ochrany spotřebitele. I vyjednávači dávají jasně najevo, že snižování standardů není cesta, jak dohodu uzavřít.“

O smlouvě začala Evropská unie se Spojenými státy jednat v roce 2013 s tím, že bude do roka hotová. Už teď se ví, že nebude kompletní ani letos. Evropská komise by ji ale ráda uzavřela ještě s administrativou prezidenta Baracka Obamy. Tedy někdy v polovině příštího roku.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme