Francouzský premiér varuje před útoky chemickými a biologickými zbraněmi

Francouzský parlament dnes rozhoduje o prodloužení výjimečného stavu, který prezident François Hollande v pátek vyhlásil kvůli teroristickým útokům v Paříži. Nově by měl trvat tři měsíce. Ještě před jednáním řekl premiér Manuel Valls, že teroristé mohou proti Francii udeřit chemickými a biologickými zbraněmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls | Zdroj: Reuters

"Víme, že existuje hrozba chemických či biologických zbraní," řekl Valls. "Teroristé zaútočili na Francii ne kvůli tomu, co dělá v Iráku a v Sýrii, ale kvůli tomu, jaká je," dodal.

Jen malé množství účinné látky podle Jiřího Patočky, profesora toxikologie z Jihočeské univerzity, stačí, aby zemřelo velké množství lidí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Pronásledování teroristů z atentátu v Paříži pokračuje, ve Francii se připravuje prodloužení výjimečného stavu. Více od Jana Šmída

„Například sarin je kapalina, kterou stačí někde rozlít. Jako to například v roce 1995 udělala japonská náboženská skupina Óm šinrikjó v tokijském metru. Sarin rozlili v několika stanicích, ten se odpařil, lidé se ho nadýchali a otrávili se.“

Valls vyzval poslance, aby prodloužili trvání výjimečného stavu, který například umožňuje policii provádět razie bez soudních povolení.

Očekává se, že dolní komora dnes toto mimořádné opatření schválí a že v pátek o něm bude hlasovat senát.

Výjimečný stav bezprostředně po sérii atentátů ještě v pátek vyhlásil prezident François Hollande; platnost tohoto opatření je omezena na dvanáct dní a jeho prodloužení na čtvrt roku je podmíněno souhlasem parlamentu.

Do dneška provedly bezpečnostní složky více než 400 razií. Policisté při nich zadrželi 60 lidí a zajistili desítky zbraní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzský premiér varoval před útoky chemických zbraní. O jejich použití mluví profesor toxikologie z Jihočeské univerzity Jiří Patočka

Francouzské úřady mezitím pokračují v identifikování těl dvou radikálů, kteří zahynuli při středeční policejní razii na pařížském předměstí Saint-Denis.

Spekuluje se, že jedním z nich by mohl být Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který údajně stojí za pátečním masakrem v metropoli; tyto útoky si vyžádaly 129 lidských životů a stovky lidí utrpěly zranění.

Druhým mrtvým, který zahynul při středeční policejní akci, je podle médií Abaaoudova sestřenice Hasna Aitboulahcenová, která na své těle odpálila nálož.

Nadále se čeká na zveřejnění identity osmi lidí, které policie v Saint-Denis zadržela. Pařížský prokurátor Francois Molins již ale uvedl, že mezi nimi nejsou Abaaoud ani uprchlý Salah Abdeslam, který se na atentátech v metropoli podílel.

Protiteroristický zásah v Saint-Denis v Paříži | Foto: Reuters

Už dříve se objevily zprávy, že Abaaoud je dávno zpět v Sýrii. Tajným službám se údajně podařilo vystopovat jeho mobil na Blízkém východě. Vyšetřovatelé také pátrají po autě Citroën Xsara, ve kterém měl ujet Salah Abdeslam. Podle francouzského serveru ledauphine.com byl vůz viděn ve Španělsku.

Operaci v čtvrti Saint-Denis provedla tři speciální komanda. Celkem víc než sto policistů vystřelilo nejméně pět tisíc kulek. Teroristická skupina, kterou zlikvidovali, údajně připravovala útoky na letiště Charlese de Gaulla a ve čtvrti La Défence.

Vyšetřování útoků v Paříži. Ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Ve Francii platí řada bezpečnostních opatření. Nejnovější se má týkat francouzských policistů, kteří budou nově smět nosit zbraně během stavu i mimo službu. Také mají v civilu chodit v neprůstřelné vestě. Informoval o tom deník Le Monde s odvoláním na francouzské policejní ředitelství. Tento krok musí autorizovat ministr vnitra.

České ministerstvo zahraničí radí návštěvníků Paříže, aby se vyhýbali místům s větší koncentrací osob a počítali s tím, že některé kulturní nebo sportovní akce můžou být nečekaně zrušeny.

Kromě toho také francouzské bezpečnostní služby mohou po pátečních útocích držet v domácím vězení kohokoli, koho považují za nebezpečného.

Více policistů a vojáků se pohybuje na veřejných místech - v hromadné dopravě, terminálech i vzdělávacích zařízeních po celé zemi, kde sledují podezřelé jednání nebo i zavazadla.

Dále probíhají kontroly na hranicích, které už ale Paříž zavedla v souvislosti s nadcházejícím klimatickým summitem. Francie už kvůli opatřením povolala navíc na 100 tisíc zástupců bezpečnostních složek.

Omezení také může dopadnout na protesty a veřejná shromáždění. Vláda už zrušila dvě plánované demonstrace související se zmíněnou konferencí.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme