Rodné město Messiho trápí násilí a narkomafie. Mezi závislými jsou i děti

Argentina se vždy pyšnila tím, že nemá problém s drogami. Už to ale neplatí. Největší potíže má Rosario, rodné město Lionela Messiho a Ernesta Che Guevary. Během posledních několika let se také v Rosariu zvýšil počet vražd. Je jich třikrát více, než je argentinský průměr. Situace je nejhorší hlavně v chudých čtvrtích na předměstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otec Daniel Siněriz je farářem v chudé čtvrti na předměstí Rosaria. Snaží se bojovat proti prorůstání drogové mafie

Otec Daniel Siněriz je farářem v chudé čtvrti na předměstí Rosaria. Snaží se bojovat proti prorůstání drogové mafie | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Když člověk odjede z centra města Rosario a ztratí z dohledu moderní věžáky, dostane se do míst, kde by nechtěl žít nikdo.

Na okraji čtvrti Nuevo Alberdi jsou docela normální domy, dál už jsou ale vidět jen chatrče uprostřed špinavých pozemků.

Obyvatelé nemají ani na cihly, a tak si je vypalují sami. Všude jsou hromady roští a dříví, kolem běhají bosé děti, vychrtlí psi, pasou se koně a jezdí roztřískaná auta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Argentina řeší problém s drogami. Nejhorší situace je v rodném městě Lionela Messiho. Natáčel jihoamerický zpravodaj David Koubek

„Malé děti, deseti nebo jedenáctileté, jsou tady vidět s drogami,“ popisuje smutně María Álvarezová a dodává:

„Dřív to tady nebylo. Teď děti kouří kokain, to proslulé paco, nebo šňupou přímo tady před všemi.“

Álvarezová žije v Rosariu už třicet let. Má malý koloniál, ale dovnitř nikdo nesmí. Prodává jen přes mříž, přes tu také pozoruje dění na malém hřišti.

„Ani taxík sem nezajede. Vyhodí vás tam, za hlavní silnicí. Tohle je zakázaná zóna," ukazuje Álvarezová.

Hlavní třída chudého předměstské čtvrti města Rosario | Foto: David Koubek

Právě v této zóně kvete násilí a obchod s drogami. V průměru každý druhý den v Rosariu někoho vraždí. Často jde o vyřizování účtů uvnitř narkomafie. Nejčastější obětí jsou mladí lidé z předměstí. Situaci sleduje dlouholetý farář ve čtvrti Nuevo Alberdi Daniel Siñeriz.

„Máme tu skupiny, které proti sobě bojují. Čtvrť je rozparcelovaná, a dokonce na některých místech nesmějí lidé z jedné části do druhé," přibližuje Siñeriz.

Dokonce i v kostele pozná, kdo ve čtvrti vládne. Také on zažil horké okamžiky. Vyhrožovali mu, jednu dobu dokonce musel jezdit do své farnosti s ochrankou.

„Dřív tu platila určitá pravidla hry. Třeba když už jsi potřeboval krást, tak jsi šel krást do jiné čtvrti, nikdo neokradl souseda. Dnes jsou i tyhle řekněme zákony ty tam, nic nefunguje," upozorňuje Siñeriz.

Vypalování vlastních cihel na předměstí Rosaria | Foto: David Koubek

Ve čtvrti nefungovala ani policie, místo obyvatel často chránila drogové dealery. Bývalý policejní náčelník provincie Santa Fe dostal v říjnu za spojení s narkomafií šest let vězení. Korupci kritizuje i farář Siñeriz. Před problémem podle něj dlouho zavírali oči i politici.

„Každý, kdo vidí, co se kolem děje, musí uznat, že tu hrozí nebezpečí. Už dávno se mělo pracovat na plánu prevence, nic se ale neudělalo. A neexistuje ani žádná instituce, žádná pomoc pro ty, kteří už problémy s drogami mají a potřebovali by řešit jejich následky," podotýká Daniel Siněriz.

Otec Siňeriz se skupinou farářů z chudých čtvrtí a lidí z neziskových organizací v Rosariu nabídli úřadům plán. Ty ho částečně vzaly za svůj a spustily program ABRE, který má vylepšit infrastrukturu a kvalitu bydlení v problematických předměstích.

Rozjíždí se teprve druhým rokem. Drogy ani kriminalita zatím nemizí a vražd už bylo od začátku roku v Rosariu téměř 200.

„Samozřejmě bychom se nejraději odstěhovali. Pomalu si šetříme, abychom si mohli někde koupit malý pozemek," plánuje obyvatelka čtvrti Nuevo Alberdi María Álvarezová.

V chudých čtvrtích v Argentině často lidé chovají koně. Tito se pasou na dětském hřišti | Foto: David Koubek

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme