Česká republika posílá do Iráku další munici pro boj s Islámským státem

Česko posílá do Iráku 10 milionů nábojů do samopalů a pět tisíc ručních granátů. Munice, kterou uvolnila česká armáda, by měla sloužit iráckým a kurdským jednotkám v boji proti radikálům z Islámského státu. Materiál přepravují letouny NATO. Náklad přiletěly vyzvednout dnes ráno na letiště do Pardubic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký letoun na letišti v Pardubicích. Tento a další stroje převezou do Iráku munici, kterou daruje česká armáda tamním bojovníkům proti Islámskému státu

Americký letoun na letišti v Pardubicích. Tento a další stroje převezou do Iráku munici, kterou daruje česká armáda tamním bojovníkům proti Islámskému státu | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

„Je to konkrétní výraz pomoci naší země iráckým ozbrojeným silám a prostřednictvím irácké vlády také kurdským vojenským oddílům, které čelí Islámskému stát na území Iráku,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Podle náměstka ministra obrany Jakuba Landovského (ČSSD) představují kurdští pešmergové v Erbílu „nejviditelnější sílu“, která vede pozemní boje s Islámským státem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nakládání munice, kterou ČR posílá do Iráku, přihlížel v Pardubicích redaktor ČRo Ondřej Wolf

„Spolupráce, která má sloužit k potření Islámského státu, je velmi dobře koordinovaná a Česká republika svými možnostmi přispívá, pokud to jen jde,“ řekl Landovský.

Munice za asi 40 milionů korun byla součástí výzbroje české armády, ta však přechází na nový typ zbraní. „Takže s využitím této munice a tohoto vojenského materiálu se už nepočítalo,“ poznamenal mluvčí Lukovský.

Podobnou pomoc už Česká republika do Iráku posílala i v minulosti. Loni odletěly z Pardubic stroje s asi 500 tunami vojenského materiálu.

Americký letoun na letišti v Pardubicích. Tento a další stroje převezou do Iráku munici, kterou daruje česká armáda tamním bojovníkům proti Islámskému státu | Foto: Ondřej Wolf

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

ČRo, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme