Po vietnamské válce přijaly USA dva miliony uprchlíků. „Už tehdy lidé umírali na moři...“

18. listopad 2015

Typický Vietnamec je v očích Čechů obvykle majitel večerky nebo prodavač ve stánku. V Česku ovšem žije řada vietnamských specialistů z různých oborů a třeba Pham Huu Yuen vyvíjí software pro letecké společnosti. K tomu všemu je politickým uprchlíkem a v Česku získal před mnoha lety azyl.

Pham Huu Yuen se dostal do Prahy ještě v dobách socialismu, poslala ho sem spřátelená vietnamská vláda, které se odvděčil tím, že ji kritizoval. „Spíš jsem se odvděčil lidu,“ směje se IT specialista, který jako student vydával se spolužáky časopis, ve kterém upozorňovali na porušování lidských práv ve Vietnamu.

Za jeden z nejsilnějších zážitků proto považuje revoluci v listopadu 1989. „Být v té době na Václavském náměstí bylo něco mimořádného. Myslel jsem, že se toho dočkám i ve Vietnamu a ono pořád nic.“

Právě po listopadových změnách v Československu neušly aktivity studentů vietnamské ambasádě, která má mezi Vietnamci spoustu uší a očí. Takže to nakonec student kybernetiky Pham Huu Yuen vyřešil tím, že požádal o politický azyl a získal ho.

Už za vietnamské války umírali uprchlíci na moři

V té době se přátelil se studentem jaderné fyziky Ladislavem Kulčárem, který je původem slovenský Maďar. Tato trochu neobvyklá dvojice založila už v té době firmu a dnes vyvíjejí specializované software třeba pro letecké společnosti. „Já jsem si taky myslel, že se to ve Vietnamu pohne, ale tam má vliv především Čína,“ říká Kočner, který se svým společníkem zaměstnává dvacet lidí.


Pro každého Vietnamce byly tyhle události dost traumatické. Tehdy se utopily desetitisíce lidí a lidé utíkali několik let.

Emigrace není pro pana Yuena stejně jako pro většinu Vietnamců ničím novým. Největší exodus zažili po vietnamské válce, kdy přes moře utíkaly před komunistickou armádou miliony lidí, takzvaní „boat people“.

Na uprchlíky proto hledí pan Yuen s jistým pochopením. „Pro každého Vietnamce byly tyhle události dost traumatické. Tehdy se utopily desetitisíce lidí a lidé utíkali několik let.“

Vietnamská inspirace

Vietnamská zkušenost může inspirovat i evropské politiky. Tehdy lidé utíkali, přestože jich tisíce umírali v moři a zastavily je až přísnější podmínky pro příjem uprchlíků. „Američané přijali asi dva miliony uprchlíků, hodně jich získalo azyl v Evropě, především ve Franci, Británii, Německu. Ale chápu, že ta současná vlna lidi dost trápí.“

Pham Huu Yuen dodnes zůstává v opozici vůči vietnamské vládě, pomáhá odpůrcům režimu, ale protože získal azyl a má český pas, do Vietnamu létá bez problémů.

autor: lsm
Spustit audio