Brněnská mešita se otevřela pro veřejnost. Obává se útoku vandalů

Dnes od 17 hodin mají lidé v Brně možnost prohlédnout si tamní mešitu. Akce Pojďte s námi do mešity je součástí festivalu kultur Blízkého východu, na kterém spolupracuje také Islámská nadace v Brně. Právě brněnská mešita je nejstarší stavba tohoto druhu v Česku. V minulosti byla často cílem vandalů a útoku se muslimové obávají i teď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnská mešita

Brněnská mešita | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Wikipedista:Harold

Akce je součástí festivalu kultur Blízkého východu a podle organizátorů má za úkol představit Čechům nejenom islám, ale celou kulturu arabského a muslimského světa a tímto způsobem bojovat proti nenávisti nebo strachu z něčeho cizího.

Brněnská mešita ze svého okolí na Vídeňské ulici nijak nevybočuje a s okolními stavbami dokonale splývá, pouze je mírně natočená, aby směřovala k Mekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brněnská mešita se otevřela lidem. V minulosti byla často cílem vandalů, čehož se muslimové obávají i dnes. Více Tomáš Jelen a Assem Atassi z Ústředí muslimských obcí v ČR

Magistrát totiž pro stavbu v 90. letech stanovil poměrně přísné podmínky, například že mešita nesmí mít minaret nebo kupoli. Relativně strohý je i interiér mešity.

V posledních měsících se v Brně stupňují útoky vandalů na mešitu. Nejnovější, který řeší policisté, se stal minulý týden v pátek, kdy někdo polil stěny a dveře mešity motorovým olejem.

Letos v létě rozbili dva neznámí útočníci dvě okna mešity. Nevyřešených případů vandalství ale evidují brněnští policisté ještě více – například hromadu kostí přede dveřmi, kliku pomazanou vepřovým sádlem a podobně.

V souvislosti s aktuálními hrozbami terorismu ze strany samozvaného Islámského státu mají brněnští muslimové obavy z toho, že útoky se mohou stupňovat. Pořídí proto další bezpečnostní kameru a zvýšenou ostrahu v okolí mešity mají za úkol brněnští policisté.

Brněnská mešita | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported Wikipedista:Harold

„Situace byla vyhrocená už s uprchlickou krizí. Téma islámu bylo na politické a mediální scéně probíráno většinou negativně, takže hysterie byla už předtím. Teroristické útoky v Paříži k tomu jenom přispěly,“ říká organizátor dnešní akce Assem Atassi.

„I poslední vandalismus na mešitě byl v pátek ráno, takže se dá očekávat, že se někdo o něco pokusí. V posledních třech měsících to byl už druhý útok,“ dodává.

Simona Bartošová, Tomáš Jelen, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme