Za necelý měsíc se mění jízdní řády. Vedle nových časů odjezdů vlaků přinesou i další novinky

19. listopad 2015

Od poloviny prosince (13.12.) začnou v Ústeckém kraji platit nové jízdní řády autobusové a vlakové dopravy. Vedle časových posunů některých linek čekají na cestující i zásadní změny. Například na trati z Děčína do Kadaně se bude vystupovat jen na znamení.

Podle plánu Českých drah se bude ve vozech vlaků RegioPanter na lince U1 vystupovat pouze na znamení. To samé platí také pro nástup. České dráhy tím chtějí uspořit čas.

„Pokud budou chtít vystupovat, budou muset včas stlačit příslušné tlačítko, a pokud bude chtít nastupovat, musí být na zastávce viditelně stát tak, aby strojvedoucí mohl bezpečně zastavit,“ vysvětlil Vladimír Štochl z Českých drah.

Tento systém vystupování se bude nově týkat vlaků, které pojedou na trati z Děčína přes Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov a Kadaň Prunéřov.

Na stejné trati ale dojde s novým jízdním řádem také k omezení. Kvůli požadovanému zrychlení cesty mezi Chebem - Ústím nad Labem a Prahou nebudou rychlíky tak často zastavovat v Duchcově na Teplicku. Nově tam budou stavět tři ranní rychlíky, které pojedou do Prahy, v opačném směru půjde o dva večerní rychlíky. Důvodem prý byl malý zájem cestujících.

„Byla vybrána zastávka, která má na celé trase nejmenší počet nastupujících a vystupujících cestujících,“ dodává Vladimír Štochl. Cestující tak budou muset dojet na rychlík do Teplic, Ústí nebo Bíliny.

Na některých linkách počet vlaků přibude

Úprava čeká například linku Děčín - Rumburk. Dosud tam jezdí vlaky z Děčína do saské Schöny a následně z Rumburku do Dolní Poustevny. Nové pojede v pracovních dnech první vlak z Děčína rovnou do Rumburku.

Další novinkou je pár nových spojů z Ústí nad Labem do Roudnice nad Labem. Lidé by se tak měli lépe dostávat za odpolední směnou do firem Johnson Controls a Emco. Z Ústí bude vlak odjíždět ve 12:42 a z Roudnice zpět do Ústí ve 14:26.

Novinkou by mělo být i jednodušší cestování osobními vlaky z Ústí nebo Teplic. Pokud vše dopadne dobře, budou moci lidé právě z těchto dvou jmenovaných měst, jezdit na stejnou jízdenku i ve vlacích, a to od Nového roku.

autor: bach
Spustit audio