Zvoneček vám na Aljašce nepomůže. Na grizzlyho platí jediná strategie

Přestože statistiky uvádějí, že v Americe vás o život mnohem častěji připraví jelen, kůň nebo včely, lidé se bojí hlavně medvědů. Aljašský grizzly budí respekt na první pohled. Věděli byste, co dělat, kdyby na vás najednou vybafl z borůvčí?

„Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ praví známé přísloví. A o aljašské tundře to platí dvojnásob, zvlášť pokud vás děsí medvědi.

Medvědi jsou symbolem aljašské divočiny a také turistickým lákadlem. Pozorovat a obdivovat huňáče i jejich souputníky losy, soby karibu, lišky, vlky a drobnou severskou zvěř sem přijíždějí návštěvníci z celého světa. Jak ale varuje ranger Peter z Eielsonovy stanice, od zvířat je třeba zachovat si uctivou vzdálenost.

V bezpečí před medvědem jste podle strážce parku, když vás dělí 300 metrů. Co si ale počít, když se ocitnete v nepřehledném terénu a hrozí, že by na vás 300kilový grizzly mohl vykouknout zpoza mladých břízek?

Na medvěda se musí mluvit. V jakémkoliv jazyku

Nejlepší prostředek k odrazení jakékoli divoké zvěře je podle Petera lidský hlas. Mluvit, mluvit a mluvit v jakémkoli jazyce, i když se jdete přírodou procházet sami. Zvonečky a rolničky, se kterými mnozí vyrážejí do divočiny, prý velký efekt nemají. Pro ucho medvěda se podobají štěbetání a cvrlikání ptáků.

Čtěte také

„Když dojde na nejhorší a medvěd vás skutečně zaregistruje, pravidlem číslo jedna je neutíkat. Naopak se postavte, křičte, povykujte, nadávejte z plna hrdla a šermujte rukama. Dělejte cokoli, aby medvěd měl dojem, že jste větší než on,“ radí Peter.

Pokud se k vám šelma blíží a na boku máte místo revolveru protimedvědí pepřový sprej, přichází vaše chvíle. Jen si ho nenastříkat do očí. A jako úplně poslední záchrana platí pravidlo padnout na zem a dělat mrtvého. Ze skeptického výrazu mladého rangera je ale jasné, že je třeba udělat vše pro to, aby na tuhle variantu nedošlo.

medvěd, grizzly

Na té strategii něco bude…

Z definitivní paniky, kdy mi při výšlapu kopci běží tyto scénáře hlavou a medvěda čekám doslova za každým křovím, mě naštěstí zachraňují zkušení místní.

„Medvědi se objeví tam, kde je pro ně něco dobrého. Vidíte borůvky u řeky? Tam jsou a posilují se na zimu,“ ukazuje s úsměvem na několik kilometrů vzdálené místo ošlehaná padesátnice z Anchorage. Když druhý den, naštěstí už z autobusu, 300kilového grizzlyho vidím na vlastní oči na dálku pouhých pár set metrů, říkám si, že na té strategii ale přece jen něco bude.

autor: lek
Spustit audio