Teroristé si vybírají bezpečné Česko jako tranzitní zemi, tvrdí Sobotka

Teroristé využívají Česko podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD jako tranzitní zemi pro cestu do dalších států, třeba do Francie. Údajně to naznačují informace zpravodajských služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus s migranty na chorvatsko-slovinském přechodu Lendava

Autobus s migranty na chorvatsko-slovinském přechodu Lendava | Zdroj: Reuters

Podle západních médií, která citují jednoho z muslimských radikálů, zmíněný terorista radil dalším islámským extremistům, aby ze Sýrie cestovali do Evropy přes Prahu.

Důvodem pro cesty přes Česko je podle premiéra snaha o rozptýlení pozornosti francouzské policie. Česko je totiž údajně považované za bezpečnou zemi.

„Země, které jsou bezpečné, mohou být vytipovány jako tranzitní země. V okamžiku, kdy cestujete z bezpečné země, kde je klid, tak vypadáte méně nápadně, než když cestujete ze země, která je třeba zmítána teroristickými útoky,“ říká premiér.

„Na jedné straně je to nevýhoda. Na druhé straně je potřeba si uvědomit, že je to reakce na to, že Česká republika je bezpečný stát,“ tvrdí Bohuslav Sobotka.

Východní Evropa je stranou pozornosti

Podle politologa a vedoucího Centra bezpečnostních studií na Metropolitní univerzitě Oldřicha Bureše se náznaky pro toto tvrzení objevují i v odborných textech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Východní Evropa je stranou pozornosti a může proto sloužit i k tranzitu teroristů, uvádí vedoucí Centra bezpečnostních studií na Metropolitní univerzitě Oldřich Bureš

„Varují už delší dobu, že ačkoliv východní Evropa nemusí být nutně centrem radikalizace nebo cílených teroristických útoků, tak právě proto, že je trochu stranou pozornosti, je využívána k různým schůzkám, případně tranzitu, do těch zemí, kde nějaké teroristické útoky chtějí páchat,“ říká Bureš.

„Ukazuje se také, že v případě teroristických útoků Islámského státu nebo předtím třeba Al-Káidy je klíčová mezinárodní, zejména evropská spolupráce a výměna informací mezi tajnými službami. Aby tajné služby věděly, koho vůbec mají v Praze sledovat nebo zadržet,“ dodává politolog.

Pašují se přes Česko i zbraně?

„Zní to celkem věrohodně. ČR je celkem bezpečná tranzitní země. Je to vidět i v Praze, že tam přibylo lidí, kteří nejsou viditelně z naší oblasti, nerozumí česky a chovají se trochu odlišně od běžného obyvatelstva,“ upozorňuje vojenský analytik Jaroslav Štefec.

Pro zdejší zpravodajce to podle něj není nová informace. A existují prý i odhady počtu lidí, kteří přes nás přecházejí. Méně jasné je podle Štefce to, zda teroristé využívají Česko jako tranzitní zemi i pro pašování zbraní.

„Po Evropě putuje poměrně velké množství zbraní, ať už jako součást kontrabandů nebo ve speciálních skrýších v dodávkách. Z poslední doby víme o několika takovýchto věcech, kdy byly zachyceny brokovnice v nákladu z Turecka, pokus o převezení samopalů ze Slovenska, případně nedávno byl v Německu zachycen Černohorec se zbraněmi, které měl ve speciálním úkrytu ve své dodávce,“ říká vojenský analytik.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme