Lidé se mohou nechat zdarma vyšetřit na HIV. Nakažených stále přibývá

Nakažených virem HIV v Česku přibývá. Jenom letos evidují lékaři 213 nových případů. Pomoci by měla hlavně včasná prevence. Právě v těchto dnech se lidé mohou nechat bezplatně vyšetřit v rámci Evropského týdne testování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená stužka, symbol boje proti AIDS

Červená stužka, symbol boje proti AIDS | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Seema K. K.

„Během tohoto týdne budou zdarma na rozšířeném počtu míst bezplatné testy na HIV. Tato místa budou zároveň plnit jakousi informační a osvětovou funkci. V České republice půjde celkem o 61 míst,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Česko patřilo dlouhodobě k zemím s nízkým počtem nakažených. Ještě před 10 lety bylo u nás registrováno jen zhruba 90 nových případů za rok. V posledních letech ale jejich počty stoupají. Ministerstvo zdravotnictví za tím vidí hlavně nedostatek peněz na prevenci.

„V letech 2005-6 byl objem prostředků, který šel na dotační program, téměř 30 milionů. Pak v období let 2006-13 došlo ke strmému snížení těchto prostředků, a to zanedbávání prevence prostě mělo svoje dopady,“ říká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Na nepříznivém trendu nese podíl i špatná osvěta. Podle Valenty mají hlavně školáci ve znalostech o této nemoci velké mezery, jak ukázaly některé výzkumy.

„Polovina žáků se domnívala, že se AIDS přenáší třeba i společným užíváním toalet. Naopak třetina se domnívala, že hormonální antikoncepce před HIV a AIDS ochrání. To jsou zásadní nedostatky, které by měly být napraveny,“ dodává hlavní hygienik.

Na prevenci HIV ministerstvo příští rok vyčlení 19 milionů korun. To je o osm milionů více než loni.

HIV a AIDS | Foto: Český rozhlas

mta, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme