Česko a Vietnam chtějí společně bojovat proti pašerákům nosorožčích rohů

Česká republika podepsala s Vietnamem dohodu o boji proti nelegálnímu obchodu se slonovinou a nosorožčími rohy. Budou si vyměňovat zkušenosti a posílí vzájemnou spolupráci. Zástupci obou zemí se sešli ve Dvoře Králové nad Labem. Pro Česko jde o historicky první podobnou smlouvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rohy nosorožců

Rohy nosorožců | Foto: Jana Myslivečková | Zdroj: Český rozhlas

Cílem je zvýšit povědomí a osvětu vedoucí k potlačení nelegálního obchodu s ohroženými druhy.

S nimi se totiž podle náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Dolejského obchoduje i na území České republiky.

„Odmítáme být tranzitní zemí. Výsledky posledních let, které vyplývají z vynikající spolupráce mezi Celní správou a naším kontrolním orgánem, tedy Českou inspekcí životního prostředí, jsou velmi přesvědčivé a na posledních jednáních orgánů CITES jsme hodnoceni jako země příkladně aplikující úmluvu CITES,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko a Vietnam chtějí společně bojovat proti pašerákům nosorožčích rohů

Na nelegálním obchodu, a to především s nosorožčími rohy, se podle odhadů podílí i část vietnamské komunity žijící v České republice. Podle Dolejského je potřeba s ní stále pracovat:

„Představu jsme si ještě více zpřesnili v minulých letech a měsících. Samozřejmě z naší strany nějaká úroveň osvěty v této věci probíhala. My ji chceme zintenzivnit a nastavit pro vietnamskou komunitu tak, aby byla ještě více efektivní.“

V Asii totiž lidé věří, že jim rohovina pomůže od zdravotních problémů. „Někteří lidé si myslí, že jim tato komodita, konkrétně právě nosorožčí rohovina, pomůže vyléčit rakovinu,“ potvrzuje náměstek ministra zemědělství a rozvoje venkova Vietnamu Ha Cong Tuan.

Ve Vietnamu i proto v posledních čtyřech letech zadrželi přes 300 kilogramů nosorožčí rohoviny a zhruba 30 tun slonoviny. Za pašování těchto druhů přitom v zemi hrozí trest odnětí svobody na sedm let, a chystá se dokonce zpřísnění na 15 let.

Čerstvě podepsaná mezistátní deklarace o spolupráci je první, kterou Česká republika uzavřela s jiným státem v oblasti obchodování s ohroženými druhy.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme