Kvůli nejmenování profesorů podali akademici žalobu na prezidenta Zemana

Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická podaly společně s Jiřím Fajtem, Ivanem Ošťádalem a Janem Eichlerem žalobu na Miloše Zemana. Jde o tři kandidáty na profesory, které prezident na jaře odmítl jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Akademici argumentují, že zákon o vysokých školách prezidentovi neumožňuje odmítání podpisu jmenovacího dekretu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Prezident podle akademiků nerespektuje závazný pokyn vědeckých rad UK a VŠE a usnesení vlády z letošního dubna. Navrhují proto vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil.

„Žaloby se odvolávají na paragraf 73 zákona o vysokých školách, z něhož vyplývá, že pokud dotyčný úspěšně prošel jmenovacím řízením dle zákona o vysokých školách, je prezident republiky povinen jmenování provést a předseda vlády je povinen rozhodnutí o jmenování spolupodepsat. Zákon zde nenabízí prezidentovi republiky žádný prostor pro uvážení a návrh vědecké rady dané vysoké školy je pro něho závazný,“ uvádějí v tiskové zprávě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli nejmenování profesorů podali akademici žalobu na prezidenta. Máme právní analýzy, upozorňuje rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Žalobci se domnívají, že prezident svým jednáním narušuje autonomní povahu řízení o jmenování profesorem a tím i autonomii a nezávislost dotčených vysokých škol. Zároveň prý zpochybňuje akademická práva a univerzitní svobody.

„K tomuto kroku jsme se rozhodli po úvahách, které jsme vedli i s právními experty. Čekali jsme od května, kdy jsme měli s paní rektorkou Machkovou schůzku s panem prezidentem, že se nám dostane nějakého písemného vyjádření k tomu nejmenování. Do dnešního dne my ani dotyční tři kolegové žádné písemné vyjádření neobdrželi,“ vysvětlil Českému rozhlasu rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ale Zeman svůj postoj nezmění a tři profesory nejmenuje.

„Stanovisko pana prezidenta je neměnné, to znamená pan prezident nejmenuje tyto tři profesory z mimořádně závažných důvodů, které jsme už několikrát prezentovali,“ řekl Ovčáček ČTK a televizi Nova.

Kandidáti prý splnili všechny zákonné podmínky

Fajt je ředitelem Národní galerie a zároveň působí na Filozofické fakultě UK. Prezidentovi se nelíbilo, že Národní galerie údajně chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu.

Ošťádal je pedagogem na katedře fyziky a povrchu plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty UK. Důvodem, proč ho Zeman nechtěl jmenovat, byly údajné kontakty s StB. Kandidát ale odmítl, že by se v minulosti dopustil něčeho neetického.

Eichler působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE. V jeho případě považuje Zeman za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády. To ale před časem zpochybnila rektorka VŠE Hana Machková.

Dotčené vysoké školy zastávají názor, že odmítnutí kandidáti splnili veškeré zákonné podmínky, takže mají na jmenování profesorem právní nárok.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme