Lidé z Libavé na Olomoucku se po desítkách let dočkají nového vodovodu

20. listopad 2015

Osmdesát milionů korun. To je částka, kterou bude stát výstavba nového vodovodu na Libavé. Armáda jeho stavbu slíbila místním lidem a to ještě předtím, než jejich obec po desítkách let opustí. Stavební stroje začaly trubky vodovodu pokládat právě v těchto dnech.

Nový vodovod. Zaklínadlo, na které tady na Libavé slyší každý člověk. Budovali ho ještě Němci, starousedlíci, před druhou světovou válkou. Armádě a lidem, kteří ve vojenském újezdu žijí, sloužil doteď.

„Určitě jsme rádi, že se nám to podařilo aspoň prosadit a že to bude uděláno,“ říká Jiří Ondřejka, předseda osadního výboru Města Libavá.

Město Libavá, Luboměř pod Strážnou, Kozlov a Slavkov. To jsou obce, které armáda od nového roku vyčlení ze svého prostoru. Tisícovce lidí, kteří tu žijí, slíbila, že ještě předtím jim postaví nový vodovod. Stavební stroje už začaly opravovat přivaděč z Velké Střelné.

„Občas máme vypnutou vodu, protože na vodárně není dostatek vody, protože málo čerpají,“ s úlevou je pozoruje i Vendula Kovářová se svým tříletým synem.

„Budeme mít jistotu, že dodávka pitné vody bude teďka bez poruch a budeme jako normální lidé,“ doufá Ondřejka.

Dělníci rozkopou kvůli novému potrubí také ulici, kde bydlí Jaroslav Machala. Vůbec mu to nevadí. Naopak. S radostí si prohlíží oranžové značky na cestě.

„Tady ty značky, to je přívod elektřiny ze sloupů k nám do domu. Takže to znamená prostě, aby tady nekopali, oni si to zakreslí do té své mapy, aby věděli kde co je, aby nic nepoškodili,“ popisuje.

Vybudovat vodovod a kanalizaci je ale jen jeden z mnoha slibů, které armáda místním lidem dala. Do září příštího roku se zavázala taky opravit poničené cesty a mosty. Pomáhat ale bude taky s provozem školy a provozem obcí.

autor: kra
Spustit audio