V Lipně nad Vltavou vyroste Naturpark. Měl by oživit zchátralé stavby

22. listopad 2015

Lipno nad Vltavou postaví další lákadlo pro děti a dospělé. Už v příštím roce plánuje otevření takzvaného Naturparku. Inspiraci pro projekt místní čerpali v zahraničí i v Česku.

Návštěvníci by se měli v Naturparku dozvědět více o původním životě na Lipensku, ale také o přírodě. Jde o plán, na kterém spolupracují někteří místní podnikatelé a obec.

„Měl by skloubit zábavu s výukou a zabavit děti i rodiče. Výstavbu bychom chtěli zahájit příští rok, aby v sezoně mohla už část fungovat,“ vysvětluje starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek.

Kromě toho, že se děti setkají s živými zvířaty, nabídne Naturpark i zábavné hrady a prolézačky, které ale budou mít netradiční podobu. „U potoka by se měl objevit starý mlýn nebo milíř. Mělo by to být takové putování krajinou, které říkáme staré dobré časy. Je tam neuvěřitelné množství starých domů a ruiny, které bychom chtěli použít jako základ pro herní prvky,“ dodal Zdeněk Zídek.

Pro Naturpark je v územním plánu vyhrazena lokalita Březovice. Jedná se o údolí pod sjezdovkami, severně od Lipna.

Stavba vyjde ve svém začátku na dvacet milionů korun. Na nákladech by se měla podílet obec a místní podnikatelé. Každý rok ale Lipno nad Vltavou počítá s tím, že by se Naturpark o něco rozšířil.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio