Pařížské útoky znamenají selhání francouzských tajných služeb, tvrdí americký expert na boj proti terorismu

20. listopad 2015

Francouzská vláda a tajné služby žalostně selhaly a nepoučily se z lednových útoků v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a košer supermarketu, vrací se k atentátům v Paříži izraelský deník Jediot achronot.

Cituje nejmenovaný vysoce postavený zdroj, který před odchodem do důchodu řídil jednu z amerických protiteroristických organizací. Podle něj mohou za teroristické útoky z minulého týdne francouzské zpravodajské služby.

Takzvaný Islámský stát plánoval atentáty velmi dlouho, ale Francouzi nic nevěděli. Je to ostuda a zpravodajská katastrofa, řekl deníku Jediot achronot jeho zdroj.

Lednové útoky Francouze probudily z dlouhodobé letargie, ale pak zase usnuli. Autor analýzy Ronen Bergman mluvil s izraelskými i francouzskými zpravodajci a vládními představiteli a dozvěděl se zajímavé věci.

Zhruba deset dní před listopadovými útoky dostala Francie varování, že sílí komunikace mezi džihádisty Islámského státu na Blízkém východě a lidmi v nejrůznějších světových městech, kteří jsou s nimi ve spojení.

Čtěte také

Paříž však pouze posílila bezpečnostní opatření v blízkosti určitých objektů, jako jsou velvyslanectví, místo aby také pravidelně kontrolovala podezřelé ve Francii i mimo ni a mařila jejich plány.

Zatím ještě není přesně známo, zda varování adresované Francii a také Německu s pařížskými útoky souviselo, ale selhání francouzských tajných služeb je i tak zjevné.

Prezident Francois Hollande

Měsíc před lednovým vražděním v Charlie Hebdo deník Jediot achronot napsal, že podle amerických odhadů se už k Islámskému státu připojilo přes 20.000 dobrovolníků z více než 90 zemí.

Spojené státy tehdy dospěly k názoru, že Francie patří k zemím, jimž bude hrozit vážné nebezpečí, až se její občané začnou od Islámského státu vracet.

Ani tohoto varování však Francouzi nedbali. Po lednu provedli řadu menších kroků, ale nikoli celkovou reformu.

Podle citovaných zdrojů měli vyškolit nové odborníky na terorismus, včetně právníků, kteří by uměli podávat žaloby na teroristické živly.

Čtěte také

K dalším krokům měly patřit ústavní změny, nákup vyspělých přístrojů umožňujících průnik na sociální sítě, nebo spolupráce se zeměmi, jež mají s terorismem zkušenosti.

Francie nic z toho neudělala a nepřijala ani americkou nabídku výcviku nového personálu a prodeje supermoderních zpravodajských zařízení. Podobnou pomoc nabídl také Izrael, ale byl rovněž zdvořile odmítnut.

Francouzská policie dnes ráno v Saint-Denis nesledovala žádnou falešnou stopu

Jak Jediot achronot dále uvádí, největší problém představuje váhání Francie zapojit se do mezinárodního systému koordinace války proti terorismu.

Francouzi neradi sdílejí zpravodajské informace. Kdyby tato spolupráce účinně fungovala, mohla Francie získat seznam podezřelých osob a těm by byl zakázán vstup do všech zemí, včetně Francie. A to je zásadní věc.

Lednové útoky v Paříži byly výsledkem místní iniciativy, ale tentokrát šlo pravděpodobně o operaci naplánovanou mimo Francii s podporou Bezpečnostní a zpravodajské rady Islámského státu v Iráku, kterou řídí zástupce Abú Bakra Bagdádího, vůdce této organizace.

Francie je přesvědčena, že dokáže vlnu terorismu zvládnout tak, jako v 60. a 70. letech zvládala levicové a arabské radikály – i když ani tehdy nebyl úspěch jednoznačný.

Čtěte také

Jenže to není současný případ. Na tehdejším terorismu se podílelo jen několik stovek lidí, z nichž většina neprošla žádným výcvikem. Dnes jsou potenciálních podezřelých desetitisíce.

Dokáže Francie zvládnout terorismus dnes? Ano, ale za cenu obrovských finančních prostředků. Musel by také vzniknout společný informační a operační systém všech zemí, což by znamenalo potlačit velké francouzské národní ego.

Bez této nové zpravodajsko-policejně-operačně právní infrastruktury terorismus ve Francii zvítězí, varuje analytik Ronen Bergman na serveru deníku Jediot achronot.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio