Augusto Pinochet se rozhodl zachránit svou zemi za cenu, o jejíž výši se dodnes vášnivě diskutuje

9. prosinec 2016

Augusto Pinochet se narodil 25. listopadu 1915, absolvoval vojenskou školu a jeho dlouhodobě budovaná standardní vojenská kariéra vyvrcholila v srpnu 1973, kdy byl jmenován vrchním velitelem chilských pozemních sil.

Krátce před převratem v Chile (11. září 1973) se stává jedním z vůdčích spiklenců a následně je jeho jméno symbolem dlouholeté vojenské diktatury. Po neúspěšném referendu odstoupil z funkce prezidenta (vrcholnou vojenskou funkci si ponechal), kterou v roce 1990 předal svému demokraticky zvolenému nástupci. Zemřel 10. prosince 2006.

Stabilita, ale 3 tisíce mrtvých

Podle nezávislé komise bylo za jeho vlády zavražděno přes 3 tisíce lidí, podařilo se mu však stabilizovat politicky, sociálně i ekonomicky rozvrácenou zemi a dosáhnout pozoruhodných hospodářských úspěchů. Nemáme k dispozici možnost alternativní historie, a tudíž nevíme, jak by se Chile pod levicovou marxistickou vládou vyvíjela dál.

Faktem je, že země tehdy byla na prahu hospodářského kolapsu a akutně jí hrozila občanská válka, ke které směřovala činnost radikálních levicových sil.

Logo

Uslyšíte dobové nahrávky i přímá svědectví

Český čtenář má zatím k Pinochetově osobnosti k dispozici jediný zdroj – obsáhlou a zasvěcenou monografii chilského historika a právníka Gonzalo Viala, nazvanou prostě Pinochet – portrét diktátora.

V pořadu uslyšíte autentické nahrávky z doby vojenského převratu v Chile, dobové reakce komunistické propagandy, přímá svědectví i polistopadové reflexe ke kontroverznímu generálovi.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio