Čeští sledge hokejisté omlazují tým a doufají v brzký návrat do elitní skupiny

Omladit kádr a vrátit se do elitní skupiny mistrovství světa. S takovým přáním vstoupili do nové sezony sledge hokejisté. V uplynulých dnech absolvovali Turnaj čtyř zemí v Ostravě a chystají se na další prověrky v Rusku nebo Japonsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští sledge hokejisté: zleva Michal Vápenka, Zdeněk Krupička a Jiří Raul

Čeští sledge hokejisté: zleva Michal Vápenka, Zdeněk Krupička a Jiří Raul | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

U sportu handicapovaných nebývají výsledky tím nejdůležitějším. Jenže sledge hokejisté to nechtějí slyšet. Na posledním mistrovství světa v Buffalu opustili elitní skupinu mistrovství světa. S nejstarším týmem na turnaji. Změna proto byla nutná.

„Programová změna bude zaměřena hlavně na hledání nových hráčů, jejich rozvoj a podporu,“ zdůraznil trenér českého národního týmu Jiří Bříza.

O nových hráčích se hovoří už dlouho. Jenže otázkou zůstává, jestli je vůbec kde zájemce o sledge hokej brát. A hlavně aby i po stránce kvality byli přínosem pro reprezentaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér českého týmu sledge hokejistů Jiří Bříza obměňuje reprezentační kádr

„Je to pro nás těžší než pro jiné země. Generují se nám tu mladí kluci, kteří před úrazem nedělali žádný sport, často ani neznají pravidla. Musíme jim vštěpovat úplně základy, je to hodně trpělivá práce. Není jich moc, ale dá se s nimi pracovat na doplnění zkušeného kádru,“ pokračuje Bříza.

Na druhou stranu není jednoduché nováčky do tajů sledge hokeje zasvětit. Vyžaduje to trpělivost. Než se naučí zkoordinovat pohyb na saních s ovládáním hokejek.

„Hodně záleží na typu postižení. Na sledge hokej je nejnevhodnější ochrnutí spodní části těla, protože je potřeba mít oporu v saních a cítit, že na nich sedíte,“ říká český trenér.

Na rozdíl od světových velmocí, mezi které patří Spojené státy, Kanada a Rusko, je český sledge hokej ovšem také v další nevýhodě. Čeští hráči působí jako amatéři.

„Bylo by úžasné najít prostředky, aby kluci nemuseli chodit do práce a mohli se sportu věnovat jako hráči světových velmocí. Věřím, že bychom se pak nejlepším týmům světa mohli rovnat. Ale je potřeba se věnovat mladším, aby mohli najíždět na ledě co nejvíc kilometrů. To znamená uvolňovat je ze škol a zaměstnání,“ končí trenér Jiří Bříza.

Už příští týden čeká jeho svěřence turnaj v Rusku a v únoru se tým vydá za další zápasovou prověrkou do japonského Nagana.

Pavel Petr, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme