Životní prostředí se nezlepšuje tak rychle jako dříve, říká ministr Brabec

Zlepšování životního prostředí v Česku se loni zpomalilo. Vládu o tom informoval ministr životního prostředí z hnutí ANO Richard Brabec. Země má problémy se smogem a zdravím lesů. Výdaje na ochranu životního prostředí přitom vzrostly o 12,5 miliardy na zhruba 38 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Znečištěné ovzduší (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Ministr Brabec tvrdí, že je třeba zlepšit hlavně ovzduší.

„Podle posledních čísel z roku 2014 se ukazuje, že přibližně 50 procent obyvatel České republiky dýchá vzduch, který je znečištěn karcinogenními látkami,“ říká.

Důvodem jsou prý lokální topeniště, spaliny z dopravy, stále ještě průmysl a v Moravskoslezském kraji i zplodiny přicházející z území Polska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlepšování životního prostředí v Česku se zpomalilo. Diskutovali ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec a Jiří Koželouh z Hnutí Duha

Loni bylo kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu vyhlášeno devět smogových situací, které trvaly 501 hodin. Nejčastěji šlo o aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek.

Podle ministra životního prostředí by proto v roce 2017 mělo být možné kontrolovat, čím lidé doma topí, a to při podezření, že spalují odpady. Umožnit by to měla novela zákona o ochraně ovzduší, kterou by měla vláda schválit do konce tohoto roku.

„Odborníci by třeba měli možnost buď odebrat vzorky popela, nebo stěry ze spalinových cest. V případě, že občan nebude ochoten tuto kontrolu strpět, hrozí mu vysoká pokuta až v řádu desítek tisíc korun,“ popisuje Richard Brabec.

Řešením špatného stavu ovzduší v Česku jsou podle něj i kotlíkové dotace. Do roku 2020 chce ministerstvo vyměnit až sto tisíc domácích kotlů, které ovzduší znečišťují nejvíce.

Ministr životního prostředí Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek

Kontroly i výměny kotlů za modernější pomůžou zlepšit situaci i podle programového ředitele Hnutí Duha Jiřího Koželouha, snaha ale prý musí jít hlouběji.

„Bylo by lepší, kdyby se nefinancovala výměna uhelných kotlů za nové uhelné, protože byť dojde ke zlepšení, tak ne tak velkému, jako by mohlo,“ upozorňuje.

„V České republice také zbytečně běží několik starých, velmi málo účinných uhelných elektráren,“ dodává Koželouh.

Ekologické organizace kritizují i například malý prostor pro divokou přírodu. Stále více českého území je podle nich zastavěno.

Jak vzniká smog | Foto: Michal Jindra

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme