Papírna Mondi ve Štětí zaplatí pokutu od České inspekce životního prostředí

Pokutu 450 tisíc korun dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) papírna Mondi ve Štětí na Litoměřicku. Inspektoři zjistili, že společnost porušila tři podmínky platných pravidel. Tím nejvážnějším pochybením bylo nedostatečně kontrolované a zabezpečené skladování závadných chemikálií. Papírna pokutu přijala, i přesto ale tvrdí, že okolní prostředí neohrozila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papírna Mondi ve Štětí

Papírna Mondi ve Štětí | Foto: Lucie Valášková

„Mezi skladováním a vlivem na životní prostředí je celá řada inženýrských bariér, které slouží právě k tomu, aby zachytily případnou netěsnost nebo potíže při provozování těchto nádrží, a ty záchytné jímky jsou pouze jednou z jejich částí. Tudíž podle našeho názoru k ohrožení životního prostředí dojít nemohlo,“ říká mluvčí společnosti Mondi Jan Koubský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papírna Mondi ve Štětí zaplatí pokutu od České inspekce životního prostředí. Podrobnosti zjišťovala Lucie Valášková

Podle ředitele oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Jaroslava Vacka už inspektoři přistoupili k udělení sankce, protože na porušené pláště záchytných jímek upozorňovali opakovaně při minulých kontrolách.

„Když dojde k havárii, k úniku ze skladovacího tanku, tak by látky měly zachytit záchytné jímky. Jestliže ty měly porušený plášť, tak je zřejmé, že prevence selhala. Oni nepoškodili, ale ohrozili. A uvedené látky přitom byly skladovány v objemech tisíců kubíků,“ uvedl Vacek.

Dalším nedostatkem podle něj bylo, že firma u tanků, ve kterých skladuje například ropné látky jako mazut, neověřovala jejich těsnost v intervalech, jak je stanoví zákon.

„Z legislativy samozřejmě vyplývá, že tanky, kde se skladují tyto látky, musí mít pravidelnou kontrolu těsnosti. A jestli neprovádí kontroly těsnosti, tak logicky porušují platnou legislativu,“ dodal Vacek.

Firma už pracuje na odstranění nedostatků

Česká inspekce životního prostředí pokutovala firmu Mondi také za to, že pochybila při sledování kvality odpadních vod vypouštěných z jejich čistírny. Podle mluvčího papíren je ale kvalita výchozích odpadních vod na nadstandardní úrovni.

„My máme povinnost měřit jednou týdně kvalitu odpadních vod a tyto vzorky někdy byly řešeny tak, že byly například měřeny dvakrát v jednom týdnu a v tom dalším už ne,“ vysvětluje mluvčí společnosti.

Mondi na nápravě pokutovaných problémů už pracuje. Mluvčí Jan Koubský uvádí, že například část záchytných jímek už opravili.

„Cílem je dostat veškerá technická zařízení, která provozujeme, do takového technického stavu, že budou splňovat zákonné požadavky, budou těsné a budou mít všechny kontroly. Na jaře v roce 2016 bychom již měli mít minimálně rozestavěno a dokončené práce, které budou zaměřené právě na naplnění požadavků."

Inspekce chystá v Mondi opětovné kontroly, aby zjistila, jestli papírna dala všechno do pořádku.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme