V Bruselu platí nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Hrozí prý útoky jako v Paříži

Belgie zavedla nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli hrozbě teroristických útoků. Opatření platí na území hlavního města Bruselu, kde se nachází i instituce Evropské unie. Pro zbytek země pak platí druhý nejvyšší stupeň. Belgický premiér Charles Michel po zasedání bezpečnostní rady státu uvedl, že panují obavy, že by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok, možná na několika místech. Policie na předměstí Molenbeek prý objevila arzenál zbraní, výbušnin i chemikálií teroristů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindy zaplněné bruselské ulice kvůli teroristické hrozbě brázdí jen hlídkující vojáci a policisté

Jindy zaplněné bruselské ulice kvůli teroristické hrozbě brázdí jen hlídkující vojáci a policisté | Zdroj: Reuters

„Vyzýváme veřejnost, aby nepropadala panice a zůstala klidná. Přijali jsme opatření, která jsou nezbytná,“ dodal ministerský předseda.

Úřady doporučují, aby lidé nechodili na místa s vysokou koncentrací lidí, jako jsou koncerty, hlavní památky nebo třeba nádraží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselu údajně hrozí stejné teroristické útoky, jako byly ty v Paříži. Jak to vypadá v bruselských ulicích? Natáčel zpravodaj Ondřej Houska

Na celý den je uzavřeno metro, hromadná povrchová doprava naopak jezdí normálně, s výjimkou tramvajových linek vedoucích pod zemí. Opatření se dotkne i víkendových fotbalových zápasů.

Ráno byly v Bruselu na důležitých místech rozmístěny těžce vyzbrojené policejní a vojenské hlídky. Střeženy jsou rovněž instituce EU, které v belgické metropoli sídlí.

Při nočních domovních prohlídkách na bruselském předměstí Molenbeek policie objevila arzenál zbraní teroristů. Obsahoval údajně i výbušniny a chemikálie, informoval server listu Derniére Heure.

Právě bruselské čtvrti Molenbeek belgická média a politici přisuzují pověst líhně džihádistů.

Paříž zvýšila ochranu vody před chemickým či biologickým útokem

Číst článek

Policisté také v zemi stále pátrají po teroristech, kteří se mohli podílet na pařížských útocích z minulého týdne. Při střelbě a sérii výbuchů zemřelo 130 lidí.

Vyšetřovatelé nalezli stopu, která vedla k islámským extremistům v Belgii. Policie proto provedla několik razií ve čtvrti Molenbeek, kde žije silná muslimská menšina.

Jde především o Salaha Abdeslama, jednoho z údajných přímých pachatelů pařížského teroru. Podle jeho přátel a bratra se skrývá právě v Bruselu. Zpravodajský server ABC News uvedl, že Abdeslam kontaktoval známé přes Skype a řekl jim, že se snaží dostat do Sýrie.

Podle belgické televize RTBF to může být důvodem, proč belgické úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti.

Jindy zaplněné bruselské ulice kvůli teroristické hrozbě brázdí jen hlídkující vojáci a policisté | Foto: Reuters

V Turecku mezitím zadrželi Belgičana marockého původu. Je podezřelý, že pro teroristy zkoumal cílová místa pro útoky v Paříži.

Čtvrtý, nejvyšší stupeň pohotovosti představuje „vážné až bezprostřední“ ohrožení. S odvoláním na tamější ministerstvo vnitra na to upozornila belgická agentura Belga.

Třetí stupeň odpovídá „možnému až pravděpodobnému" ohrožení.

Naposledy byl nejvyšší stupeň pohotovosti vyhlášen na celém území Belgie od prosince 2007 do ledna 2008. Policie tehdy zadržela 14 osob, které měly v plánu vysvobodit vězněného teroristu. Kvůli opatření byly rovněž omezeny silvestrovské oslavy, Brusel tak byl tehdy ochuzen například o tradiční ohňostroj.

ČTK, Ondřej Houska, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme