Lidé ve stovkách hypermarketů můžou darovat jídlo chudým

Dnes můžou lidé po celý den nakoupit v supermarketech jídlo a darovat ho chudým. Za pokladnami ho přeberou dobrovolníci ve speciálně označených tričkách. Do Národní potravinové sbírky se jich zapojilo na 2000, přítomní budou v téměř 500 obchodech. Sbírku spolupořádá Česká federace potravinových bank. Akce letos v Česku probíhá potřetí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní potravinová sbírka v Liberci

Národní potravinová sbírka v Liberci | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Potravinová sbírka je založená na tom, že ten jediný den lidé, kteří jdou nakupovat do hypermarketů, se dozví, že mají možnost nakoupit nějaké potraviny a darovat je do košíčků, u kterých stojí dobrovolníci,“ vysvětlila Věra Doušová z České federace potravinových bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skoro 500 obchodů se letos zapojí do Národní potravinové sbírky. Pomůžou tak i lidem z azylových domů. Podrobnosti zjišťovala Eva Rajlichová

V česku je jich 13. Z bank pak vybrané potraviny putují přednostně do charitativních organizací, které pomáhají hlavně seniorům, samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětským domovům nebo postiženým.

Národní potravinová sbírka chce upozornit i na to, že zatímco jedněm se jídla nedostává, druzí jím plýtvají.

„Každý z nás, včetně dětí, vyplýtvá 80 kilogramů potravin ročně. Je to méně než v těch úplně nejhorších zemích, ve Velké Británii je to přes 150. Přesto je to docela vysoké číslo,“ upozornil Jakub Unger z platformy Byznys pro společnost.

Loni se díky sbírce povedlo v Česku shromáždit a darovat 173 tun potravin.

Ľubomír Smatana, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme