Noc divadel letos přispěje na boj s rakovinou krve i na pomoc uprchlíkům

Sto třicet divadel ze šestatřiceti měst se dnes zapojí do akce Noc divadel. Loni se jí v České republice zúčastnilo na padesát tisíc lidí. Letošní ročník nebude jen o umění, ale nově akce podpoří dárcovství kostní dřeně a zaměří se i na projekty s uprchlickou tematikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo pod Palmovkou

Divadlo pod Palmovkou | Foto: Filip Jandourek

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu, kterého se ve stejný den účastní jedenáct zemí. V České republice se koná teprve třetím rokem, přesto se stala nejnavštěvovanější akcí tohoto druhu v Evropě.

Nově se letos připojuje k projektu Na dřeň, vysvětluje koordinátorka Noci divadel Viktorie Schmoranzová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akci Noc divadel představuje redaktorka Marina Feltlová

„Lidé, kteří se zaregistrují jako dárci kostní dřeně a od listopadu do června 2016 nám přinesou potvrzený formulář z registru, tak ty odměníme vstupenkami do libovolného divadla zapojeného v této kampani. Dále jsme vymysleli několik projektů s uprchlickou tematikou, děti mohou vyrábět loutky, jednu pro sebe a druhou, která potom poputuje za dětmi do uprchlických táborů,“ vysvětluje Schmoranzová.

Tradičně největší zájem bývá o prohlídky divadel a zákulisí. Zájemci se ve většině případů musejí předem zaregistrovat, protože kapacita je omezená. Mezi výjimky patří pražské Divadlo pod Palmovkou nebo DAMU s Divadlem Disk, kde je vstup volný.

„Celý program je koncipovaný tak, aby kdykoliv divák přijde, tak něco dostal. Ať už to budou krátká, dvacetiminutová vystoupení, která jsou ještě navíc prokládána padesátiminutovými debatami se slavnými absolventy herectví, takže u nás se můžete ten večer přijít na něco zeptat třeba paní Ivy Janžurové, Hany Maciuchové, Petra Štěpánka a dalších,“ říká vedoucí produkce Divadla Disk Tereza Sochová.

Mimořádný program nabízí i Dejvické divadlo v Praze, kde bude udělena Cena Ferdinana Vaňka za nejlepší krátkou hru o politice.

Připojí se i regionální scény

Noc divadel se netýká jenom hlavního města, ale i scén po celé republice. Například Činoherní studio Ústí nad Labem zahajuje v 16 hodin pohádkou pro děti a prohlídkou divadla.

„Bude následovat scénické čtení Martina McDonagha Lebka z Connemary. Toto představení bude na repertoáru našeho divadla v sezoně 2016/2017,“ láká na jednu z novinek příští sezony dramaturgyně Činoherního studia Dagmar Haladová.

Do Noci divadel se zapojí také divadla ve východních Čechách. V Hradci Králové to kromě Klicperova divadla bude i loutkové Divadlo DRAK, které odpoledne odehraje představení Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka Ikaros. Pro návštěvníky bude také otevřený Labyrint Divadla DRAK se svou stálou expozicí v muzeu loutek.

K akci se připojí i hradecké Divadlo Jesličky Josefa Tejkla nebo Městské divadlo v Broumově.

Východočeské divadlo v Pardubicích například nabídne takzvané divadlo naruby, v němž mimořádně nebudou hrát herci, ale sami diváci, kteří pod režijním vedením členů souboru nazkouší krátké divadelní scénky z komedie Limonádový Joe.

Marina Feltlová, Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme