Zemřela iniciátorka osvětové kampaně proti rakovině Lucie Bittalová

Ve věku 27 let zemřela včera večer doma autorka kampaně Měsíc raka Lucie Bittalová. Vyzývala ženy, ať chodí na preventivní gynekologické prohlídky. Sama bojovala s rakovinou děložního čípku. Vyšetření jí odhalilo pokročilé stádium této nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Bittalová, která bojuje s rakovinou děložního čípku

Lucie Bittalová, která bojuje s rakovinou děložního čípku | Foto: Měsíc raka

O začátku své choroby nedávno Lucie Bittalová mluvila v cyklu reportáží příběhy Radiožurnálu.

„Potom, jak se to člověk dozví…, z toho šoku jsem se sbírala třeba týden. Sedíte, přemýšlíte…, člověk má hroznou tendenci si o tom povídat, každému to říkat a hodně o tom mluvit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Lucii Bittalovou vzpomíná redaktor Ivan Studený

Sdílení vlastního boje s nemocí na internetu, sociálních sítích i v novinách přineslo sedmadvacetileté Lucii popularitu, ale také kritiku. Za osvětu získala i řadu ocenění.

S Lucií Bittalovou nedávno natáčel redaktor publicistiky Českého rozhlasu Ivan Studený.

Podle něj jí samotné dodávala osvětová kampaň sílu. „Byla hodně bojovný člověk, který se snažil jednak věřit tomu, že se uzdraví, ale musela se i prostřednictvím kampaně kontaktovat právě s tou smutnou nebo krutou pravdou, že na ni číhá smrt,“ vzpomínal ve vysílání Radiožurnálu Studený.

„Lucie třeba mluvila o tom, že nemůže spát, že se snaží nečíst si žádné zdroje o špatných prognózách, které se jí bohužel týkaly, a snažila se nějak soustředit na všední běh života, zařizovala si byt v Brně a podobné věci,“ dodal.

Poukázat na význam prevence

Kampaň Měsíc raka, za kterou Bittalová stála, se také dočkala pozitivního ohlasu od odborníků, protože povědomí o prevenci rakoviny je pořád dost malé.

„Největší ocenění ale pro Lucii bylo, že hned po odstartování kampaně přišly stovky žen s tím, že se přihlásily na preventivní prohlídku a že si uvědomily, jak je to důležité,“ dodal Studený.

Lucie Bittalová byla oceněná jako PR osobnost roku 2015. V anketě Křišťálová lupa měla pět nominací, v kategorii veřejně prospěšná služba získala třetí místo.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme