Motocyklista Karel Abraham si chce mezi superbiky užít závodění na špici

Po jedenácti sezonách opouští motocyklový závodník Karel Abraham mistrovství silničních motocyklů. Posledních pět let jezdil v nejprestižnější kategorii MotoGP, teď se přesouvá do seriálu superbiků. Letos ho trápila špatně fungující motorka, následně se přidalo zranění palce na noze. Přesto ještě mohl zůstat mezi světovou elitou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Abraham

Karel Abraham | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

„Zbývalo tam už opravdu jenom málo možností. Ty, které jsme měli na stole, nebyly dostatečně dobré. Bylo by to možná ještě horší než v minulých letech,“ vzpomíná Abraham.

V průběhu sezony proto začal sondovat možnost přestupu mezi superbiky. Přišlo mu několik nabídek.

„Našel jsem si možnost, která zatím vypadá velice slibně. Mohlo by to vyjít. Moc se na to těším, jestli to tak bude,“ nechce před definitivním podepsáním smlouvy brněnský rodák prozradit, do jakého týmu v šampionátu superbiků míří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Davida Nekvindy s motocyklovým závodníkem Karlem Abrahamem, který se přesouvá z MotoGP do seriálu superbiků

V MotoGP jezdil Abraham v rodinném týmu a neměl stroj, se kterým mohl konkurovat těm nejlepším. Teď doufá, že bude bojovat o stupně vítězů.

„Těším se na to. Samozřejmě bude to nový šampionát, nová motorka. Bude složité se do toho hned dostat. Ale doufám, že to půjde hodně rychle, jet na 100 procentech svých možností,“ přeje si Abraham.

Návrat do Moto GP nevylučuje

MotoGP je sledovanější než Superbiky, přestupem tak jezdec opouští nejprestižnější šampionát. Nevylučuje ale, že se do něj ještě někdy vrátí.

„Návrat je velice těžký, ale samozřejmě bych se rád vrátil. Ale pokud v superbiku s výbornou motorkou a bude se mi dařit, tak opravdu budu muset zvážit, jestli se mi návrat do MotoGP vyplatí,“ spekuluje český závodník.

Aktuálně však pětadvacetiletý jezdec řeší, jak se po vleklém zranění nohy dostat do formy tak, aby byl připravený na start superbikové sezony. Občas mu pomáhá trenér.

„On mě vždycky totálně zruší, když přijede na týden nebo podobnou dobu. Dá mi takový ‚záhul‘, že to sám nikdy nemůžu zvládat a jsem rád, že to přežiju. Pak si musím dát dva dny pauzu a pak můžu zase pokračovat,“ popisuje motocyklista.

Podle předběžného kalendáře čeká Abrahama první superbikový závod na konci února v Austrálii. Podle rozpisu závodů taky bude mít volno v době brněnské Velké ceny. Tu tak po letech pouze navštíví jako divák.

dab, David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme