Cestování po Česku je pro turisty lákavé, stěžují si ale na nekvalitní služby

Cestování po zajímavých místech za nejpřijatelnější ceny, tak hodnotí domácí turisté Českou republiku. Průzkum agentury CzechTourism zjišťoval, jak srovnávají svou zemi se sousedními státy, a také s Itálií, Chorvatskem a Maďarskem. Zaznamenal názory tisícovky Čechů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha láká turisty z celého světa

Praha láká turisty z celého světa | Foto: Fotobanka Pixabay

„Na delší dovolenou dávám přednost zahraničí, ale cestování po Čechách je paráda a domluvíte se tady, ceny jsou samozřejmě nižší a máme tady taky dost krásných míst, máme lesy, hory,“ říkají lidé v pražských ulicích.

Podle Soni Machové z Czechtourismu Česká republika vychází z hodnocených zemí nejlépe, co se týče poměru cena-výkon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle průzkumů agentury CzechTourism vychází Česko jako nejlepší země z hlediska cenové i dopravní dostupnosti

„Pro českého turistu je Česká republika lákavá z několika důvodů. Jednak dostupnost, ať už samozřejmě finanční, tak i místní, dopravní. A co se nám potvrdilo z výzkumu, tak je velmi lákavá z hlediska zajímavosti lokalit,“ potvrzuje.

Češi si vedle vzácných kulturních památek a přírodních parků pochvalují také širokou nabídku lázeňského wellnessu a adrenalinových sportů. Dvě třetiny z nich, hlavně kvůli památkám, míří do Prahy.

„Objevují nové čtvrtě – Karlín, Vinohrady, Strašnice. Samozřejmě i spoustu restaurací, které mají exotickou, nebo orientální stravu, která třeba v menších městech po republice tolik není,“ potvrzuje ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská.

Prahu navíc letos navštíví rekordní počet turistů. Zatímco vloni jich přijelo 6 milionů a sto tisíc, letos už od ledna do konce září metropoli navštívilo 5 milionů lidí. Podle ředitelky Pražské informační služby přijíždí nejvíce Němců, pozadu ale nejsou ani mimoevropské státy.

„Skutečně se ukazuje, že Praha je lákadlo, a to nejen pro Evropany, ale také pro cizince z ostatních kontinentů. A ti se do Prahy vracejí, takže můžeme říct, že Praha je ve světě vidět,“ dodává Nolanská.

Služby na špatné úrovni

Turistům se cestování po Česku líbí, dlouhodobě ale kritizují kvalitu služeb. Dvě třetiny lidí ji stále označují jako průměrnou.

„Jsou to služby spojené s péčí o motoristy, dopravní infrastruktura, silnice. Nicméně celkově se hodnocení služeb od roku 2010 zlepšuje. Musíme brát v potaz, že je to v komparaci s ostatními zeměmi, takže na prvním místě ve službách je vnímáno Rakousko a Německo,“ dodává Soňa Machová.

Celkově z hodnocených zemí vnímají čeští turisté nejlépe Rakousko, Česká republika je na druhém místě.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme