Policista z elitní ochranné služby čelí podezření, že řídil opilý

Policista z ochranné služby asi řídil opilý. Denně přitom na tomto elitním útvaru školí řidiče, jak bezpečně vozit a chránit vrcholné politiky. Když se na začátku listopadu vracel z večírku, odmítl při policejní kontrole krevní test. Podle zákona se tak automaticky dopustil přestupku. Trestný čin by policista spáchal, pokud by měl v krvi víc než 1 promile alkoholu. Jestli před jízdou pil nebo ne, už ale teď nikdo nezjistí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, kontrola, dálnice, alkohol za volantem, radar

Policie, kontrola, dálnice, alkohol za volantem, radar | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Petr D. se na začátku listopadu vracel podle svědků autem z večírku motorkářů, kteří si říkají Cohortes equites. Jde o spolek bodyguardů z ochranné služby, kteří spolu ve volném čase jezdí na motorce.

Mluvčí pražské policie potvrdil, že tu noc v Radlicích zastavili řidiče auta s proraženou pneumatikou. Hlídka mu dala dýchnout, zkušený policista to ale neuměl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policista z ochranné služby je v podezření, že řídil opilý, o jeho trestu rozhodne přestupková komise

„Nepovedlo se mu, i přes opakované pokusy, přístroj nadýchnout. Policisté tedy pojali podezření, že by mohl být pod vlivem alkoholu, nebo jiné návykové látky. Z toho důvodu byl vyzván k lékařskému vyšetření, tomu se ale odmítl podrobit,“ říká mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Jestli bude Petr D. dál školit bodyguardy, zatím není jasné. On sám se k incidentu nechtěl vyjadřovat.

Sdílnější nejdřív nebyl ani jeho šéf, ředitel ochranné služby Jiří Komorous a shodu okolností také prezident motorkářského klubu Cohortes Equites.

Za podobný přestupek hrozí běžnému řidiči zákaz řízení až na dva roky a pokuta až 50 tisíc korun. V případě policistů o trestu nerozhoduje přestupková komise, ale řeší to přímo nadřízený policisty. V případě Petra D. tedy Jiří Komorous.

Lektorovi Policejní akademie hrozí za havárii v opilosti až tříletý trest

Číst článek

Na sms zprávu později Komorous Českému rozhlasu odpověděl, že se incidentem zabývá. Podle policejního odboráře a právníka Petra Tomka policistovi Petru D. hrozí i to, že přijde o práci.

„Záleží to na okolnostech a na posouzení služebním funkcionářem. To by byl trest v podstatě nejvyšší, ukládá se za přestupek, který je v rozporu s požadavky kladenými na příslušníka,“ vysvětluje.

Přesné statistiky, kolik policistů dostalo trest za jízdu pod vlivem alkoholu, nikdo nevede. Známý je ale třeba loňský případ šéfa ústecké policie Tomáše Landsfelda. Letos v březnu zase boural opilý instruktor policejní akademie Karel Kadlec.

Anna Maňourová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme