Studenti se znovu sejdou na Albertově k uctění památky 17. listopadu

Studenti se dnes v 15 hodin sejdou na Albertově, aby znovu uctili památku událostí obou historicky významných 17. listopadů. Na státní svátek je k pamětní desce nepustila policie. Prý kvůli tomu, že se na místě už chystalo shromáždění na podporu prezidenta. Miloše Zemana později na pódium doprovodili jeho příznivci a sympatizanti hnutí Blok proti islámu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pamětní deska na Albertově

Pamětní deska na Albertově | Foto: Václav Müller | Zdroj: Český rozhlas

Studenti se po letošním 17. listopadu rozhodli, že takový den je nutné řádně uctít u památníku na pražském Albertově. V úterý je tam totiž policie nepustila kvůli bezpečnostním opatřením před projevem Miloše Zemana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Albertově by měl promluvit i Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské univerzity

Nejen někteří studenti postup ochranky kritizovali. Sejdou se proto znovu, řekl jeden z organizátorů setkání na Albertově Daniel Ort:

„Jakožto studenti a občané svoláváme k albertovskému pomníku pietní akci, kterou chceme dát prostor k náležitému uctění tohoto svátku a jeho odkazu.“

Na Albertově by měli promluvit rektoři ČVUT Petr Konvalinka, Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Bohuslav Gaš a také rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

„Považuji za čest, že mě studenti oslovili. A považuji za svoji občanskou povinnost, abych dnešní shromáždění oslovil. Budu hovořit o tom, že mám velkou radost, že funguje mezigenerační paměť. To je nesmírně důležité. Ta je důležitá také proto, abychom uhájili naší demokracii a svobodu,“ uvádí Grubhoffer.

„Dnes je na univerzitách jiná generace studentů, která nemá historickou zkušenost nejen s rokem 1939, což nemám ani já, ale ani s rokem 1989. A považuji za velmi důležité, že se dnešní studenti k této tradici hlásí,“ říká rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek s tím, že si aktivity současných studentů cení.

Účastníci budou na konci držet minutu ticha za události roku 1939, 1989, svobodu i za oběti násilí z nenávisti.

Zeman se na Albertov nechystá

Akce je řádně nahlášená a policie připravuje adekvátní opatření. „Na místě budou policisté, kteří budou dohlížet zejména na veřejný pořádek. Se shromážděním byl nahlášen zároveň pochod, který bude končit na Václavském náměstí. V souvislosti s tímto pochodem budou na místě také dopravní policisté, kteří budou usměrňovat dopravu,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Prezident Miloš Zeman se tentokrát na Albertov nechystá, vzkázal přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka:

„Studenti mají plné právo takovou akci uspořádat, ale pan prezident se na ni nechystá. Má úplně jiný program. V každém případě je právo každého občana České republiky uspořádat nějaké shromáždění.“

Ovčáček už dříve označil úterní snahu studentů dostat se na Albertov jako provokaci. V České televizi dodal, že mohli přijít v jinou dobu, než když se blížil prezidentův projev. Studenti to odmítli.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme