Argentinci vybírají nového prezidenta, hlavním tématem voleb je ekonomika

Argentinci si v dnešním druhém kole prezidentských voleb vyberou novou hlavu státu. Voliči rozhodují hlavě o tom, jestli bude dál pokračovat politika manželů Kirchnerových, kteří uzavírali argentinskou ekonomiku a rozšířili sociální programy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanec pošty stojí u hlasovacích uren, které mají být rozeslány do volebních místností

Zaměstnanec pošty stojí u hlasovacích uren, které mají být rozeslány do volebních místností | Zdroj: Reuters

Volební místnosti se uzavřou v deset hodin večer. První předběžné výsledky hlasování budou známy před půlnocí. Volby jsou v Argentině povinné pro 32 milionů voličů.

Ve volební kampani se oba kandidáti střetli hlavně na ekonomických otázkách. Vládní kandidát slibuje pokračovat v sociálních programech, jeho opoziční rival chce zavádět tržní reformy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidáty v argentinských volbách popisuje latinskoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Dosavadní prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner už potřetí kandidovat nemůže, nepodařilo se jí totiž změnit ústavu.

Kandidátem její vládní koalice je Daniel Scioli, bývalý závodník na rychločlunech, který při jednom závodě přišel o ruku. Slibuje pokračovat v sociálních programech a zaštiťuje se 12 lety vlády manželů Kirchnerových.

V kampani pokračoval v nacionalistické rétorice své předchůdkyně. Protikandidáta obviňuje, že sníží lidem kupní sílu a omezí sociální dávky.

Za opozici slibuje změnu Mauricio Macri - bývalý manažer a mimo jiné také prezident fotbalového klubu Boca Juniors. V kampani volil vstřícný tón a vyhýbal se konfliktům.

Chce především otevřít argentinskou ekonomiku nebo skončit s regulací kurzu argentinského pesa.

Podle posledního průzkumu má lehce navrch Mauricio Macri.

Argentinská vláda byla přitom v posledních měsících štědrá, v zemi se ale zvýšila inflace. Soukromí analytici ji odhadují na 20 procent.

Část Argentinců má přitom v paměti státní bankrot a velkou krizi před 14 lety, odmítá liberální ekonomiku a souhlasí například s dosavadní argentinskou antiamerickou a částečně i antievropskou politikou.

Konfrontační tón volila současná vláda hlavně proti Washingtonu a to kvůli soudu s věřiteli, takzvanými supími fondy, nebo proti Londýnu kvůli Falklandám.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme